Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

VENITURI DE INVIDIAT LA CASA JUDEȚEANĂ DE SĂNĂTATE

0

Nemulțumirile medicilor de familie referitoare la subfinațarea sistemului de medicină primară au determinat seria de proteste ale acestora, proteste care au început cu depunerea la prefecturi și casele județene ale unor memorii și vor continua cu mitingul din 15 noiembrie de la București.

Urmează să analizăm în perioada următoare posibilitatea deplasării unor reprezentanți ai Patronatului Medicilor de Familie Neamț, miercuri, 15 noiembrie la București. Este unul din nenumăratele proteste prin care semnalăm, din nou, pericolul ca în următorii ani românii să nu mai aibă medic de familiei din  cauza faptului că majoritatea cabinetelor se află aproape de faliment”, a declarat dr. Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie.

Am avut curiozitatea să aflăm care este nivelul de venituri și cheltuieli al cabinetelor medicilor de familie din județul Neamț, așa cum apar ele publicate pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în comparație cu cele ale medicilor de familie din județ.

Conform sursei citate, în județul Neamț, cel mai mic venit al unui cabinet de medicină primară este de 5.465 lei. Există și cabinete care, în luna octombrie, au avut un venit de 9.274 lei, dar și cabinete care au încadrat un al doilea medic și care au avut în luna octombrie un venit de 19.724.

Așa cum se știe, cabinetele medicilor de familie au cheltuieli legate de plata salariaților. Un cabinet are o asistentă, o femeie de serviciu, un contabil. Suntem obligați ca în buget  să prindem contravaloarea cheltuielilor de mentenanță a calculatoarelor. Intervin apoi cheltuieli legate de plata telefonului, a energiei electrice și termice, care așa cum se știe sînt din ce în ce mai mari. O parte dintre medici au cabinetele concesionate, altă parte le-au cumpărat. Intervine aici plata impozitului pe teren, care diferă de la o localitate la alta.

În Roman marea majoritate a colegilor noștri au cumpărat aceste cabinete și au obligația de a plăti ratele la bancă pentru creditele pe care le-au luat în acest scop, ale căror dobânzi cresc, de la o lună la alta. Trebuie apoi să amintim că lunar un medic de familie plătește din venitul net 26% pentru fondul de pensii, 5,5% pentru sănătate și 16% impozit pe venit”, a mai declarat dr. Angela Bica.

La toate aceste cheltuieli se adaugă și altele, legate de aprovizionarea cu materiale sanitare și materiale de curățenie, plata contravalorii contractului de ridicare a deșeurilor periculoase etc.

Elena Nadia Harpa, împreună cu soțul

Conform noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, act normativ care a intrat în vigoare de la 1 iulie 2017, casele județene de sănătate au avut obligația ca pînă la 30 octombrie să publice pe site-ul lor salariile personalului. Conform acestui document (care, între timp, a devenit de negăsit pe siteul Casei Județene), președintele director general, Elena Nadia Harpa, are un salariu de 17.161 de lei. Directorul executiv gradul II, gradația V, Marieana Atomulesei, are o retribuție de 14.941 lei. Directorul executiv adjunct, gradul II, gradația V, respectiv medicul șef, Magda Spânoiu, primește lunar o retribuție de 10.978 lei.

În grila publicată mai apre și salariul unui șef serviciu, gradul II, gradația V, în valoare de 9.556 lei. Un șef serviciu gradul II, gradația IV, primește 9.440 lei. În grilă sînt prinse și retribuțiile funcțiilor publice de execuție. Un consilier superior, gradația V primește 6.632 lei, un consilier juridic superior, gradația V are 6.390 lei, un consiler juridic superior gradul IV are 6.272 lei. Un consilier superior gradația III, primește 6.152 lei, iar un consilier superior gradația V are o retribuție de 4.843 lei. Un consilier principal gradația IV ia în mînă 4.758 lei, iar un consilier asistent gradul IV 3.841 lei. Un consilier asistent gradul III primește 3.712 lei, iar un referent superior gradația V, 3.627 lei. Secretarul dactilograf al CJAS are o retribuție de 2.630 lei. De menționat că la Neamț nu există nici un fel de sporuri, indemnizații hrană, tichete de vacanță.

Conform organigarmei la CJAS Neamț există 51 de posturi, din care 49 funcții publice și două contractuale. Retribuiți tot din fondurile noastre, ale asiguraților, sunt și cei 11 membri ai Consiliului de Administație al CJAS, care primesc o indemnizație de 20% din valoarea salariului președintelui director general. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.