Dental Alliance
April 27, 2024

(Video) Membrii Sindicatului Europol au făcut grevă în fața Prefecturii Neamț în ultima zi din an

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

 

Ca urmare a promovării Ordonanței de urgență cu privire la măsuri fiscal bugetare, care conține prevederi referitoare la înghețarea drepturilor salariale vă solicităm să întreprindeți toate demersurile necesare pentru ca personalul din cadrul familiei ocupaționale „Apărare, ordine publică și securitate națională” să fie exceptat de la prevederile Art. I alin. (1), (3), (5) și Art. VIII alin. (7) din proiectul de Ordonanță de urgență.

 

Principalele argumente pentru această solicitare expresă sunt reprezentate de următoarele  aspecte:

 

  1. Polițiștii, alături de jandarmi, sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, fiind printre cei mai expuși riscului de îmbolnăvire. Acest lucru a generat îmbolnăviri și decese peste media angajaților din alte familii ocupaționale, având peste 12.000 de colegi infectați și 30 de decese.

 

  1. Polițiștii nu au beneficiat de nicio compensație în bani pentru expunerea la riscul de infectare asemenea altor categorii de bugetari cum sunt cadrele medicale, asistenții sociali etc.

 

  1. Prin adoptarea OUG nr 75/2020 s-a pus în executare Decizia ICCJ nr 51/2019 cu privire la unele echități salariale. Acest lucru a condus la acordarea unor sume de bani care au apropiat și mai mult polițiștii de nivelul salariului stabilit pentru 2022. Asta înseamnă că tranșa de majorare salarială prevăzută pentru 2021 va fi mai mică decât cea din 2020, și pe cale de consecință și efortul bugetar mult diminuat.

 

  1. În ultimii ani au ieșit la pensie foarte mulți polițiști și s-au angajat tineri. Diferențele salariale dintre cei ce au ieșit la pensie și cei nou angajați sunt însemnate, ceea ce face ca sumele prevăzute pentru salariile polițiștilor să fie mai mici pe total minister.

 

  1. Aceste măsuri vor afecta, în primul rând, pe cei ce îndeplinesc condițiile de pensionare care au ales să rămână în sistem până vor ajunge la salariul stabilit în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Însă în condițiile înghețării drepturilor salariale, nu vor mai avea un interes să rămână în serviciu și vor opta pentru trecerea în rezervă.

 

  1. Deficitul major de personal, care ajunge în unele structuri operative până la 50%, implică efort suplimentar din partea colegilor în activitate, efort care nu este compensat în bani, iar timp liber nu poate fi acordat. Acest efort suprasolicită oamenii și conduce la epuizare fizică și psihică prematură (speranța de viață a polițiștilor și militarilor este de aproximativ 60 de ani, cu mai puțin de 10 ani decât în cazul altor categorii de pensionari).

 

În situația în care nu veți da curs revendicările noastre, suntem nevoiți să declanșăm forme de protest după cum urmează:

  • Pichetarea prefecturilor în județe și a MAI în București
  • Aplicarea avertismentelor pentru toate faptele de natură contravențională constatate
  • Refuzul de îndeplinire a atribuțiilor care nu sunt prevăzute în fișa postului (verificare izolați, înmânare decizii de izolare/carantinare etc)
  • Refuzul de efectuare a orelor suplimentare și a oricăror forme de continuitate
  • Suspendarea activității, similar judecătorilor și grefierilor

 

 

Președintele Filialei Neamț

a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL,

Ioan Cănărău

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.