Dental Alliance
November 30, 2022

(Video) Primar Leonard Achiriloaei: Am cinstit astăzi, așa cum se cuvine, memoria ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu și a marelui filantrop Constantin Vasiliu Bolnavu!

Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

În acest an, de Zilele Municipiului Roman, se împlinesc 130 de ani de la nașterea „celui mai învățat episcop al românilor” în veșnicia lui Dumnezeu. La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preoții din întreaga Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului și, prin ei, credincioșii din parohiile încredințate, au participat la un eveniment care a devenit tradiție în eparhie și care este cel mai evident exemplu că Episcopul Melchisedec – cetățean de onoare al municipiului Roman, se bucură de cinstire și recunoștință pentru ceea ce a împlinit în municipiul nostru, în cei 13 ani în care a fost episcop.
Am luat parte la un moment înălțător, de rugăciune în lumina făcliilor aprinse, în care a fost pomenită memoria marelui ierarh pentru eternitate.
Tot astăzi, 16 mai, am adus cinstea cuvenită unui mare filantrop, „un făcător de bine care pornise pe drumul anevoios al ocrotirii aproapelui” – așa cum îl amintește Marin Preda, pe Constantin Vasiliu Bolnavu în romanul „Delirul”.
După ce în anul 2019, Primăria Municipiului Roman a acordat titlul de Cetățean de onoare post-mortem lui Constantin N. Vasiliu Bolnavu, astăzi, prin societatea culturală „Clepsidra” și cu sprijinul urmașilor marelui filantrop, am dezvelit bustul acestuia, așezat în parcul din fața primăriei. Locul în care administrația romașcană funcționează astăzi a fost proprietatea lui Vasiliu Bolnavu, cumpărată între cele două Războaie Mondiale, pentru a asigura în mod gratuit condiții de întreținere – cazare și masă pentru 200 de elevi de liceu merituoși.
Pentru toate actele de binefacere pe care le-a făcut – și care nu sunt deloc puține, bustul său este începând de astăzi așezat la loc de cinste, înlesnind astfel respectul pentru marile noastre personalități!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.