(Video) Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, la Manastirea Sfânta Cruce, Neamț
San Marco Roman

(Video) Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, la Manastirea Sfânta Cruce, Neamț

Ieri, credinciosii au sarbatorit Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai mare sarbatoare praznuita de la inceputul anului bisericesc. In calendarul popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirile de Ziua Crucii, Cirstovul Viilor sau Ziua Sarpelui. In aceasta zi, crestinii vin cu flori si busuioc pentru a le sfinti in biserica si a le depune la icoane sau la mormintele apropitatilor. Ei se roaga pentru sanatate, iertarea pacatelor si odihna vesnica a celor care au trecut in lumea celor drepti.

In judetul Neamt, la o manastire aceasta zi are o insemnatate mare pentru sunt comemorati si ostasii cazuti la datorie in timpul celui de-al doilea razboi mondial chiar pe dealurile si padurile din jurul bisericii. Preotii au oficiat o slujba speciala in amintirea lor.

 

Crucea pe care crestinii o cinstesc este lemnul pe care Iisus Hristos a fost rastignit. Un alt fapt care a sporit evlavia oamenilor pentru Sfinta Cruce a fost descoperirea lemnului la Ierusalim, de catre Elena, mama imparatului Constantin.

Faima pe care crucea a capatat-o l-a facut pe patriarhul Ierusalimului, Macarie, sa o ridice pe un amvon inalt pentru a fi vazuta de toata lumea. La noi in tara sarbatoarea este foarte importanta pentru credinciosi. 

Sute de oameni au ajuns la Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci din Poiana, judetul Neamt. Oamenii s-au gatit de sarbatoare si au venit la slujba, care este foarte importanta pentru ei.

Sarbatoarea a fost celebrata si la Manastirea Sfinta Cruce din comuna nemteana Brusturi, construita in 1994 de parintele Ilarion Argatu. Aici, sute de pelerini s-au adunat pentru a primi taina sfintei slujbe. Acest schit are o insemnatate deosebita pentru credinciosi deoarece s-a ridicat pe locul unei cumplite lupte din cel de-al doilea Razboi Mondial, lupta in care au murit circa 14.000 de ostasi romani, germani si rusi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.