(Video) Vinerea Mare, gospodinele au intrat în febra pregătirii bucatelor tradiționale de Paști
Ziua cea mare a sosit. Proba de foc pentru gospodine a pornit. Este vorba de coacerea cozonacilor de Paști, eveniment la fel de important în zona Moldovei, ca sărbătoarea însăși. Gospodinele dintr-o comună aflată la câțiva kilometri de Falticeni vor să aducă turiștii în localitatea lor și să le ofere clipe de relaxare, dar și să le încânte papilele gustative cu faimoșii cozonaci moldovenești. Pentru asta s-au pregatiti și au făcut cozonacii asa cum au invatat de la mamele și bunicile lor. Obiceiul, în multe zone din Moldova este ca femeile sa se adune pe rând, la fiecare dintre gopodariile lor si sa se ajute una pe alta la coacerea cozonacilor si păștilor pentru Sarbatoarea Invierii. Dis de dimineata, ingredientele au fost asezate in vase astepand sa fie puse, rand pe rand in aluat. Laptele incalzit si ouale proaspete au fost adaugate peste faina si, dupa ce au fost puse si arome a inceput framantatul. Framantatul dureaza mai bine de o ora si gospodinele se succed, pe rand, la framantat. Este o opreatiune destul de solicitanta, insa nimeni nu se plange de munca. Femeile fac cozonacii cu drag. Intre timp se pregatesc ingredientele pentru pască. Reteta simpla, traditionala este cea mai apreciata la masa de Pasti.
Focul este incins si dureaza cateva ore pana cand ajunge la temperatura dorita. Aluatul este lasat la crescut aproape o ora si cand s-a facut pufos si usor de modelat, intra din nou pe mainile gospodinelor.
Cozonacii sunt umpluti apoi cu o crema facuta din nuci, zahar, spuma din albus de oua si alte arome, apoi sunt impltetit si pusi in tavi. Stau aici inca vreo 40 de minute, cat sa ajunga cuptorul la temperatura dorita. Gospodinele au aflat de la bunicile lor ca momentul cel mai bun sa bagi cozonacii la cuptor este atunci cand bagi mana in cuptor si poti sa spui Tatal nostru. Cozonacii si păstile sunt unse cu galbenus de ou si apoi, timp de 45 minute-o ora stau la cuptor. Sarbatorile de Pasti sunt o buna ocazie pentru a-i invata pe copii despre traditiile si obiceiurile locului. Doamna Maria Pîrju a invatat cateva generatii din comuna Dolhesti. Este o profesoara iubita de localnici si copiilor le place sa fie in preajma ei si sa afle lucruri noi. Vopsitul oualor de Pasti cu vopsele naturale a captat atentia micutilor.