Ziua a patra a VACANȚELOR MUZICALE, recital cameral la Consiliul Județean Neamț, ora 18:00. Bijuterii camerale TRIO „ACADEMIK”

Miercuri, 9 iulie 2025, sala „Calistrat Hogaș”, Consiliul Județean Neamț, ora 18:00
Bijuterii camerale
TRIO „ACADEMIK”
Ion URDEȘ (tenor)
Petrea GÂSCĂ (corn)
Aurelia SIMION (pian)
Program:
Carl Böhm – „Still wie die Nacht”
Giacomo Puccini – „Terra e mare”
Jean-Baptiste Arban – „Le carnaval de Venise”
Paolo Tosti – „Tristezza”
Richard Strauss – „Morgen”
Achim Stoia – „După nuntă”
Aurel Eliade – „Revedere”
Ciprian Porumbescu – „Ich liebte dich”
Pascal Bentoiu – „Veselie”
Vasile Popovici – „Dorința”
Ion Runcu – Șapte babe blestemate
Aurelia Simion – „Fantezie”
Petrea Gâscă – „Piesă în stil popular”
Ionel Fernic – „Cruce albă de mesteacăn”
Aurelia Simion – „Erai tu”
Constantin Rusnac – óBalada inimii”
Prezintă: Diana Maria URDEȘ
***
TRIO „ACADEMIK”, formație a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, s-a înființat în 2016 (la început în formulă clarinet, corn, pian). Cei trei membri actuali sunt profesori ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iași, fiecare dintre ei având o bogată activitate artistică, de cercetare, științifică și de conducere în cadrul instituției de învățământ.
Repertoriul grupului cuprinde lucrări originale și unele transcripții pentru Trio „Academik”, piese de mare încărcătură muzicală, profunde, foarte apreciate de public. Unele dintre acestea sunt dedicații speciale pentru formația camerală.
În anii din urmă, Trio „Academik” a susținut mai multe recitaluri în centre muzicale ale țării și în străinătate. Amintim aici recitalul de la Filarmonica de Stat „Mihail Jora” Bacău – 2017; participarea la Festivalul internațional de muzică de cameră de la Plovdiv (Bulgaria) – 2018; recitalul extraordinar de la Cahul (Republica Moldova), cu prilejul Zilei Naționale a României – 2021; recitalul din cadrul Festivalului național de muzică de cameră „Subito” Brăila – 2022; recitalul cameral de la Sala cu Orgă din Chișinău – 2023; recitaluri la Iași în cadrul Festivalului muzicii românești și FILIT, precum și numeroase alte recitaluri de la Suceava, Tecuci, Bârlad, Bistrița, Filarmonica „George Enescu” Botoșani.
ION URDEȘ s-a născut în orașul Tulcea, în anul 1976, într-o familie de artiști. Cizelarea profilului artistic a început odată cu admiterea la Liceul de Arte „George Georgescu” din localitatea natală, în anul 1991, fiind continuată apoi la Liceul de Muzică şi Coregrafie „Dinu Lipatti” din Bucureşti, Specializarea Canto clasic.
În perioada 1996-2001, urmează studiile de licență la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea Canto, sub îndrumarea maestrului Corneliu Solovăstru, pentru ca apoi să urmeze cursurile de Master în interpretare vocală în cadrul aceleiași instituții. În anul 2008 finalizează Doctoratul în muzică, specializarea Interpretare, cu teza intitulată „Valențe expresive ale vocii de tenor în miniatura vocal-instrumentală”, sub îndrumarea cercetătorului științific, profesor univ. dr. Gheorghe Firca.
Începând cu anul 2002, Ion Urdeș este cadru didactic la Specializarea Canto din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi. De-a lungul anilor, pe lângă activitatea concertistică preponderent camerală, a susținut numeroase masterclass-uri de specialitate, a participat în jurii la numeroase concursuri naționale și internaționale din țară și străinătate, având de asemenea apariții în emisiuni radio-tv, precum și în presa scrisă.
Actualmente, Conf. univ. dr. Ion Urdeș susține cursuri și seminarii la disciplinele Canto și Lied-oratoriu. Pe lângă activitatea de predare, conf. univ. dr. Ion Urdeș se ocupă cu îndrumarea activităţilor artistice ale studenţilor în spectacolele, recitalurile și concertele reprezentative ale universității, precum și pregătirea pentru participarea la concursuri și festivaluri de specialitate.
PETREA GÂSCĂ – instrumentist şi profesor (n. 31 V 1962, com. Horodniceni, jud. Suceava). A urmat cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” Iaşi (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Musteaţă. Şi-a desăvârşit studiile superioare de specialitate la Conservatorul „George Enescu” (1981-1985), cu prof. Constantin Petrea (corn), facultate pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În 1984, a obţinut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano – Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990, a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth – Germania.
A obţinut titlul de Doctor în muzică (2009), cu Summa cum laude, elaborând şi susţinând public teza cu tema „Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului”, cond. ştiinţific prof. univ. dr. Nicolae Gâscă.
În anul 2018, a obținut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat – Muzică, iar în 2021 a fost afiliat la Școala doctorală a UNAGE, domeniul Muzică. A fost membru în jurii de specialitate.
A fost instrumentist (1985 – 1991), prim-cornist, şef partidă (1991 – 2005), prim-cornist solist, şef partidă (2005 – oct. 2010) al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iaşi. Membru permanent al Orchestrei „Europa Symphony” – Viena, dir. Wolfgang Gross (1995-1998). Între 2011-2015, a fost prim-cornist, colaborator permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani. Între 2017-2022, a fost solo cornist, şef partidă în Orchestra Operei Naționale Române Iaşi.
Desfăşoară o activitate solistică constantă. A susţinut peste o sută de recitaluri şi a cântat, ca solist, peste o sută treizeci concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti. Are o bogată activitate camerală. A fost invitat ca prim-cornist de diferite orchestre din ţară, pentru concerte sau turnee în străinătate și a efectuat peste nouăzeci și cinci de turnee artistice.
AURELIA SIMION este absolventă a Şcolii Republicane de Muzică „Eugen Coca” şi a Conservatorului Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Republica Moldova, la clasele prof. Lia Oxinoit şi Ludmila Vaverco. În prezent, este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, prorector UNAGE (2016-2020).
A colaborat cu soliști din Republica Moldova, România, Italia, Elveția, Franța, Coreea de Sud, Japonia, Belgia, Suedia, Germania, precum și cu formațiile GAMA (R.Moldova), Caffé-Concerto Strauss (Italia), Nova Musica Viva, Pro Musica, A-TON, Academik, Alternances (din România), corurile „Lia-Ciocârlia” (Chişinău), „Gavriil Musicescu” (Iaşi), „Cantores amicitiae”, „Talmud Tora”, „Laudate Dominum” (Iaşi).
A fost distinsă cu Premiul UAGE (2007) pentru cercetare științifică și activitate artistică, cu Medalia de Aur a EUROINVENT pentru volumul „Anton Rubinstein şi arta sa pianistică” (2011), cu Medalia de bronz pentru cartea ,,Să laşi loc de Bună ziua! Portretul muzicianului şi profesorului Florian Simion” (2014), Medalia de Argint a EUROINVENT pentru partitura „Țurai – ansamblu de percuție și pian” (2021) și Diplome speciale de Merit şi Excelenţă (peste 100) pentru creativitate și acompaniament la diverse cursuri de măiestrie, festivaluri, concursuri naţionale şi internaţionale.
A susţinut recitaluri în România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Franţa, Germania, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Belgia, Bulgaria.
Repertoriul abordat cuprinde creaţii ale compozitorilor preclasici, clasici, romantici şi ai secolelor XX-XXI, pentru instrumente de coarde, de suflat, de percuţie, instrumente populare, muzică camerală, dar şi creaţii vocal-simfonice. Unele din aceste creații au fost înregistrate pe CD.
A publicat volume de specialitate, articole, partituri. A participat la numeroase proiecte culturale și emisiuni radio – TV.