October 24, 2021

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe – recomandări ale polițiștilor

Astăzi 16 iunie, cu ocazia Zilei Europene de prevenirea a furturilor din locuințe, polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiza și Prevenire a Criminalității, au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale. 

În conformitate cu decizia adoptată de Consiliul Administrativ al Rețelei Europene de Prevenirea a Criminalității ( EUCPN), în anul 2019 a fost lansat, la nivel european, conceptul  Ziua Europeană de prevenirea a furturilor din locuințe, celebrată în acest an în data de 16 iunie 2021.

Conceptul se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor neluării unor măsuri preventive fundamentale.

Această zi își propune să aducă în atenție modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Fiecare cetățean consideră locuința ca fiind zona în care simte cel mai mare grad de siguranța. Astfel, orice tulburare fără drept a proprietății generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de securitate personală.

Este necesar să știm că și casa noastră este în siguranță, mai ales în acele momente în care planificăm să ne luăm o vacanță de vară mai lungă, încurajând astfel cetățenii să își păstreze surprizele pentru vacanță și nu pentru momentul reîntoarcerii.

În acest sens, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin Compartimentul de Analiza și Prevenire a Criminalității vă adresează următoarele recomandări :

CASA SIGURĂ  – VACANȚĂ FĂRĂ GRIJI

Fii cu un pas înaintea hoților !

Fă-ți o listă de control cu toate măsurile de siguranța posibile și verifică-le înainte de plecarea în vacanță.

Când lipsești de acasă, asigură-te ca toate ușile și ferestrele sunt încuiate.

În cazul în care lipsești o perioada mai lungă de timp, roagă-ți prietenii sau vecinii apropiați să treacă pe la tine pentru a ridica corespondența.

Instalează un sistem de alarmare în locuință.

Dacă locuiești la bloc ține cont de următoarele sfaturi:

Încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul, din exterior, la  șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui.

Daca locuiești la parter sau la etajul 1, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți.

Mai mult, solicită administrației :

Montarea unui interfon la intrarea în scară pentru a lua cunoștință despre cine are acces în clădire.

Dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare.

Iluminarea holurilor și palierelor blocului.

În plus, daca locuiești la casă, poți opta pentru :

Supraveghere video în exterior, care sa înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei.

Iluminare cu senzori de mișcare.

Protecție perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curte.

ȘI LUMEA VIRTUALĂ ESTE PARTE DIN VIAȚA NOASTRĂ

Atunci când plănuiți să plecați pentru o perioada mai lungă de acasă, nu faceți public pe internet acest lucru.

Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați.

Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date personale celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.