July 25, 2021

ZIUA ORAȘULUI ROMAN – 30 martie!

Marti, 30 martie, oraşul Roman sărbătoreşte cei 629 de ani de existenţă, conform certificatului de naştere emis la 30 martie 1392, care poartă pecetea domnitorului Roman Muşat; un oraş ce are rădăcini bine ancorate în perioada medievală, fiind unul din puţinele târguri atestate cu două cetăţi: Cetatea Muşatină şi Cetatea Nouă.

Cetatea Muşatină este locul din care Roman I Muşat emite în 1392 uricul în care apare cu titulatura de voievod stăpânitor al ţării Moldovei, de la munte până la mare, în timp ce Cetatea Nouă este singura cetate din actuala provincie Moldova, construită de Ştefan cel Mare în totalitate, din piatră în zona de şes a Moldovei.

În anul 1992 au fost organizate pe plan local numeroase activităţi, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară, de către Muzeul de Istorie din Roman şi Societatea Roman 600, inclusiv o sesiune de comunicări ştiinţifice şi a fost făcut un bust al domnitorului moldav, amplasat în centru oraşului.

Începând de atunci, în fiecare an data de 30 martie a fost sărbătorită prin activităţi specifice de către Muzeul de Istorie şi Societatea Roman 600 (transformată între timp în Societatea Culturală Roman Muşat), astfel încât aceste manifestări au devenit o tradiţie. Iar pentru a păstra tradiţia, şi în acest an, sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ, prin Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie din Roman marchează acest eveniment.

Din păcate, omniprezentul invizibil ne împiedică în acest an să ne putem întâlnim fizic pe noi, toţi cei interesaţi de istoria locală însă memoria nu poate fi ştearsă, întreruptă şi nici oprită.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.