Dental Alliance
March 4, 2024

1 septembrie: Începe Anul Nou Bisericesc 2023 pentru creștinii ortodocși. În această zi Dumnezeu ar fi început crearea lumii

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

Data de 1 septembrie este una specială pentru creștinii ortodocși, pentru că marchează începutul ANULUI NOU BISERICESC. Anul bisericesc ortodox nu este identic cu anul liturgic ortodox și nici cu anul nou civil. Spre deosebire de anul bisericesc, anul liturgic începe în ziua de Paști.

La romano-catolici anul bisericesc începe cu prima duminica din Advent (Adventus), adică duminica cea mai apropiata de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptamâni înainte de Crăciun.

Anul bisericesc începe la 1 septembrie (Anul Nou Bisericesc) și se încheie la 31 august. După tradiția iudaică, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și Mântuitorul a început activitatea sa de propăvăduire a Evangheliei.

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie. Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot, scrie basilica.ro

Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic

Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic. Spre deosebire de anul bisericesc, anul liturgic începe în ziua de Paști.

Anul Nou bisericesc a fost instituit la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, când s-a decis să se sărbătorească în data de 1 septembrie, scrie wikipedia.org

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Anul Nou bisericesc 2023. Legea Veche spune că în ziua de 1 septembrie a început creaţia lumii

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea.

Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Anul Nou bisericesc 2023: Perioadele în care este împărțit

  • Perioada Triodului (perioada prepascală) – triodul ține zece săptămâni și se încheie în Sâmbăta Mare;
  • Perioada Penticostarului (perioada pascală) – penticostarul începe din ziua Paștilor și ține până în Duminica Tuturor Sfinților (a 8-a după Paști);
  • Perioada Octoihului (perioada postpascală) – tot restul anului bisericesc, din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului, este perioada Octoihului.

Anul bisericesc se încheie în luna august, când avem sărbătorile Adormirii Maicii Domnului, în data de 15, şi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 29 august, cel mai mare proroc de până la venirea Mântuitorului și Sfântul Alexandru în 29 august

Anul Nou bisericesc 2021. Tradiții și obiceiuri în ziua de 1 septembrie

Superstițiile sunt legate mai mult de vreme:

În tradiția populară se spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi în tot anul.

  • Dacă dimineața plouă, vom avea o primăvară ploioasă
  • Dacă în prima parte a zi din 1 stepmbrie vremea este gri, urmează o toamnă grea
  • Dacă tună, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă.
  • Dacă la amiază este vreme frumoasă, urmează o vreme bună tot anul.
  • Dacă toată ziua va fi ploioasă sau soare, anul va fi ploios sau secetos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.