12-15 octombrie 2022-Simpozionul Național Petrodava, ediția a III-a, organizat de Complexul Muzeal Național Neamț!
În perioada 10-16 octombrie 2022 Confederația Europeană a Organizațiilor de Conservatori și Restauratori a invitat specialiștii din domeniul Conservării și Restaurării să își prezinte activitatea publicului larg, propunând câte o temă pentru fiecare zi.
Laboratorul de Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț a ales ca în ziua de 12 octombrie 2022, zi dedicată Conservării – Restaurării Patrimoniului Cultural Mobil, să aducă la cunoștința vizitatorilor o parte din activitățile de cercetare și conservare-restaurare printr-un proiect expozițional care a inclus 14 postere, prezentate în expoziția RESTAURAREA BUNURILOR CULTURALE, și un bogat material documentar de bune practici intitulat LABORATORUL DE RESTAURARE-CONSERVARE. CERCETARE. PRACTICI. REZULTATE
Artefactele la care s-au făcut referiri sunt reprezentative atât în context arheologic și istoric, cât și în ceea ce privește cercetarea efectuată în vederea stabilirii degradărilor și deteriorărilor sau a complexității procedeelor de restaurare pentru a le aduce la forma de concepere și utilizare. Materialul documentar de bune practici a fost realizat în laboratorul muzeal, pentru a aduce la cunoștința publicului larg activitatea desfășurată de restauratori și experți în restaurare ceramică și metal, precum și aspecte din stagiul de formare profesională a restauratorilor debutanți.
Oportunitatea de a participa la Zilele Europene ale Conservării și Restaurării a fost posibilă prin partenerul nostru, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din Romania, reprezentată de doamna dr. Petronela FOTEA.
Expoziția RESTAURAREA BUNURILOR CULTURALE a fost realizată cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Național Neamț, director dr. Ciprian-Dorin Nicola și director adjunct științific dr. Mihaela Cristina Verzea, și a fost deschisă la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț în prezența specialiștilor în cercetarea, conservarea și restaurarea Patrimoniului Cultural de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și a unor centre de cercetare/conservare-restaurare și muzee reprezentative din țară.
Au prezentat:
Dr. Otilia Mircea, coordonator Laboratorul de Restaurare-Conservare
Dr. Petronela Fotea, președinte Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România
Prof. univ. dr. Ion Sandu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași