12-15 octombrie 2022-Simpozionul Național Petrodava, ediția a III-a, organizat de Complexul Muzeal Național Neamț!

În perioada 10-16 octombrie 2022 Confederația Europeană a Organizațiilor de Conservatori și Restauratori a invitat specialiștii din domeniul Conservării și Restaurării să își prezinte activitatea publicului larg, propunând câte o temă pentru fiecare zi.
Laboratorul de Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț a ales ca în ziua de 12 octombrie 2022, zi dedicată Conservării – Restaurării Patrimoniului Cultural Mobil, să aducă la cunoștința vizitatorilor o parte din activitățile de cercetare și conservare-restaurare printr-un proiect expozițional care a inclus 14 postere, prezentate în expoziția RESTAURAREA BUNURILOR CULTURALE, și un bogat material documentar de bune practici intitulat LABORATORUL DE RESTAURARE-CONSERVARE. CERCETARE. PRACTICI. REZULTATE
Artefactele la care s-au făcut referiri sunt reprezentative atât în context arheologic și istoric, cât și în ceea ce privește cercetarea efectuată în vederea stabilirii degradărilor și deteriorărilor sau a complexității procedeelor de restaurare pentru a le aduce la forma de concepere și utilizare. Materialul documentar de bune practici a fost realizat în laboratorul muzeal, pentru a aduce la cunoștința publicului larg activitatea desfășurată de restauratori și experți în restaurare ceramică și metal, precum și aspecte din stagiul de formare profesională a restauratorilor debutanți.
Oportunitatea de a participa la Zilele Europene ale Conservării și Restaurării a fost posibilă prin partenerul nostru, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din Romania, reprezentată de doamna dr. Petronela FOTEA.
Expoziția RESTAURAREA BUNURILOR CULTURALE a fost realizată cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Național Neamț, director dr. Ciprian-Dorin Nicola și director adjunct științific dr. Mihaela Cristina Verzea, și a fost deschisă la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț în prezența specialiștilor în cercetarea, conservarea și restaurarea Patrimoniului Cultural de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și a unor centre de cercetare/conservare-restaurare și muzee reprezentative din țară.
Au prezentat:
Dr. Otilia Mircea, coordonator Laboratorul de Restaurare-Conservare
Dr. Petronela Fotea, președinte Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România
Prof. univ. dr. Ion Sandu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași
Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos