Dental Alliance
April 20, 2024

A doua ediție a „ATOR-eanului moldovean – Un Veac de Tinerețe”

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În data de 18 decembrie, în an centenar, langă Biserica Domnească din Cetatea Mușatină, ATOR Roman impreună cu Biserica Sf. Voievozi Roman au organizat un deosebit eveniment cultural care a debutat la ora 14.00, cu întâlnirea reprezentanților tinerilor din Asociația Tinerilor Ortodocși Români de la filialele din Moldova, în cadrul celei de a doua ediții a „ATOR-eanului moldovean – Un Veac de Tinerețe”. Cu acest prilej, au fost organizate workshopuri și sesiuni de comunicare și socializare în cadrul cărora au fost diseminate, timp de două ore, teme de actualitate și interes pentru tânăra generație.

În cea de-a doua parte a evenimentului, începând cu ora 16.00, un grup de elevi de la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, coordonați de doamna învățător Erimia Lilia, în fața a peste 100 de romașcani prezenți în Biserica Domnească, a susținut un micro-recital de colinde spre bucuria auditoriului, fiind răsplătiți cu aplauze, dar și cu dulciuri după frumoasa tradiție românească.

Apoi, auditoriul a fost încântat de discursul academic al domnului Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, de la catedra de Filosofie și Științe Social—Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași care a vorbit despre noile oferte ale societății de consum pentru tânărul contemporan aflat la răspântia ideilor de import. În discursul său, profesorul ieșean a așezat în paralel modul de receptare a axiologiei valorilor de către generațiile de acum o sută de ani și de către cele actuale.

Totodată, distinsul profesor a prezentat două volume ce poartă semnătura domniei sale, „Noile religii seculare” și „Globalizare și identitate românească”, abordând din perspectiva cercetătorului în domeniul științelor sociale subiecte cum ar fi „corectitudinea politică”, receptarea noilor ideologii de import, dependența de tehnologie, transumanismul, dialogul dintre necesitatea integrării europene și asumarea identității cultural-religioase naționale. Profunzimea ideilor, modul elaborat de prezentare, atitudinea mărturisitoare, argumentația solidă și problematizarea au reușit să transmită publicului trăirile vorbitorului și să provoace ropote de aplauze.

De asemenea, părintele Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, directorul Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare Hârja”, asistent universitar și colaborator al Dl. Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, a vorbit despre crizele senectuții și vulnerabilitatea socială, despre soluțiile viabile născute din acțiunile voluntariatului, prin implicarea tinerilor în vederea integrării vârstnicilor și diminuarea sentimentului inutilității sociale.

În partea a doua a întâlnirii, tinerii din ATOR au susținut câteva colinde, apoi a fost prezentat volumul „Ceasul alegerii” ce poartă semnătura dl. prof. Constantin Adamovici, de către doamna Mihaela Băltoi, profesor de limbă și literatură română la CNRV Roman, care a și prefațat această trilogie. În prezentare a fost subliniată dimensiunea religioasă a pieselor profesorului C. Adamovici și expresivitatea ce derivă din abordarea mistică a evenimentelor biblice. Apoi, a luat cuvântul dl prof. Adamovici care a vorbit despre geneza acestor piese și despre valoarea lor pentru tinerii care își doresc să perceapă și altfel contextul biblic. Emoția autorului, care a împărtășit publicului trăiri și sentimente din perioada în care a activat ca profesor la Seminarul „Sf. Gheorghe ” din Roman, a fost împărtășită și de cei prezenți, cu atât mai mult cu cât, în public s-au aflat și reprezentanți ai Protopopiatului Roman, între care părintele protopop Dragoș Munteanu.

După sesiunea de întrebări venite din partea auditoriului, la care au răspuns distinșii invitați, au fost înmânate diplome de excelență doamnelor profesoare implicate în proiectul parohial „Școala din pridvorul bisericii”, ajuns anul acesta la a treia ediție. Părintele Valentin Băltoi a mulțumit celor care au ales să fie prezenți la această activitate.

La final, Dl. Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță a oferit doritorilor cărți cu autograf, iar participanților la eveniment li s-a pus la dispoziție, în pridvorul bisericii, ceai și gustări.

Mulțumim dlui. Raj Bostan, formator în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, dnei. Livia Savin și restaurantului Say, pentru că întotdeauna sunt alături de noi, Color Print Roman, Liceului Teologic Melchisedec Ștefănescu Roman, parintelui Valentin Băltoi și Bisericii Sf. Voievozi.

Ator Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.