PSD Roman

September 24, 2020

Alegeri locale în timpul pandemiei de coronavirus. AEP vrea să știe de la primării cum pot impune măsuri de singuranță în secții

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cel mai probabil, în mijlocul pandemiei de coronavirus care momentan afectează toată țara. Doar joi, 23 iulie, au fost înregistrate peste 1100 de cazuri la nivel național. 

 

În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat tuturor primărilor să colecteze date și informații la nivelul secțiilor de votare, pentru a identifica cum pot fi impuse măsuri de singuranță sanitară la fiecare secție în parte. 

Informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august. Potrivit instrucțiunilor de completare a acestui fișier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

Cerințe minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).

 

Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația.

PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.