PSD Roman

September 19, 2020

Toate conturile bancare ale românilor vor fi trecute într-un registru la ANAF. Cine va avea acces la date

Datele legate de conturile bancare şi de plăţi ale românilor vor fi disponibile într-un registru al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). La acesta vor avea acces toate autoritățile cu competență în prevenirea spălării banilor și prevenirea finanțării terorismului.

 

Prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, Fiscul va putea identifica rapid persoanele fizice şi juridice care deţin sau controlează un cont bancar sau de plăţi identificat prin IBAN, potrivit adevărul.ro.

„Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României”, se arată în legislaţie.

Ordinul ANAF pentru funcționarea acestui registru ar urma să fie emis până în 15 august, scrie avocatnet.ro.

 

Vor fi accesibile următoarele informații:

– pentru titularul de cont-client, persoanele care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și orice persoană care pretinde că acționează în numele clientului: numele, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019 (pentru persoane fizice, toate datele de stare civilă prevăzute în documentele de identitate și, pentru firme, datele cuprinse în actele constitutive sau certificatul de înmatriculare și datele reprezentantului legal al persoanei juridice) sau de numărul unic de înregistrare în cazul nerezidenților, după caz;

– pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019, sau de numărul unic de înregistrare în cazul nerezidenților, după caz;

– pentru contul bancar sau de plăți: numărul IBAN și data deschiderii și închiderii contului;

– pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoțit de celelalte date de identificare relevante, conform Legii nr. 129/2019, sau de numărul unic de identificare în cazul nerezidenților, după caz, și durata perioadei de concesionare.

 

La aceste date vor avea acces, printre altele, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, organele fiscale locale sau organele de urmărire penală.

surse: adevărul.ro, avocatnet.ro

PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.