PSD Roman

September 19, 2020

Ministrul Florin Cîțu a anunțat cu cât cresc alocațiile copiilor, de la 1 august: “Va fi în jurul a 15%”

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, luni seară, că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent “în jurul a 15%”. Potrivit lui Florin Cîţu, o altă creștere a alocațiilor ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2021.

  • Ministrul Finanțelor spune că legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională.
  • Cîțu: Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august.

Proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern din această săptămână.

“La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională. Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani”, a afirmat ministrul Finanţelor, aseară, la Realitatea Plus.

Întrebat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, Cîţu a precizat că este mai mare decât propunerea făcută pentru pensii. Propunerea era de majorare de 10%.

“Premierul va anunţa (cu cât vor creşte alocaţiile-n.r.). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15%, da.

 
 

Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, a spus Florin Cîțu, potrivit news.ro.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va creşte alocaţiile în mai multe etape, dar că procentul şi ritmul de creştere depind de prognozele pe care Executivul le va face.

“Vom creşte alocaţiile. Ne-am gandit la un mecanism care va permite o creştere in mai multe aetape, Procentul de creştere şi ritmul depind de prognozele pe care le vom face”, a afirmat Ludovic Orban.

 

CCR a declarat constituțională legea prin care ar trebui să se dubleze alocațiile copiilor

În 15 iulie, Curtea Constituțională a României (CCR) a obligat Palatul Victoria să dubleze alocaţiile copiilor, de la 150 de lei la 300 de lei. Asta după ce Executivul atacase legea la Curte.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituțională a României.

Legea privind dublarea alocațiilor copiilor, de la 1 august 2020 a fost atacată de Guvern, care a susținut că nu există prevăzute sursele de finanțare.

La începutul lunii iunie Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor. Decizia a fost luată cu 209 voturi „pentru”, trei „împotrivă şi 98 de abțineri.

 
PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.