January 28, 2021

Alegeri Parlamentare 2020. Ludovic Orban: În localităţile carantinate se merge la vot fără declaraţie pe proprie răspundere

Ludovic Orban a declarat, joi seară, că oamenii din localitățile aflate în carantină vor putea merge la votul pentru alegerile parlamentare 2020, duminică, fără declaraţii pe proprie răspundere.

  • Persoanele carantinate vor putea vota doar folosind urna mobilă.
  • Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, pe 6 decembrie, când românii sunt chemați la urne să-și aleagă viitorii senatori și deputați din Parlamentul României.

„Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită şi în zonele de carantinare. Orice cetăţean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină, are libertatea de a se duce la secţia de vot şi să voteze, fără să dea declaraţii. E ziua votului, toată lumea ştie că oamenii merg să-şi exercite dreptul de vot”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Ludovic Orban a ținut să precizeze că persoanele care sunt carantinate, ca urmare a unei decizii a DSP, pentru că au fost depistați cu coronavirus, ori au intrat în contact cu cineva bolnav, pot vota doar prin urna mobilă.

„E clar că omul iese din casă să se ducă să voteze. Aş face o diferenţă, să nu se înţeleagă că cei care sunt carantinaţi pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a DSP trebuie să stea la domiciliu sau în locaţia unde şi-au stabilit carantina. Ei îşi vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a adăugat Ludovic Orban.

Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, pe 6 decembrie, când românii sunt chemați la urne să-și aleagă viitorii senatori și deputați din Parlamentul României.

Alegeri Parlamentare 2020. Cum votează cei izolați la domiciliu

Pentru cei izolaţi la domiciliu, în carantină sau internaţi în spitale, exercitarea dreptului de vot va fi făcută prin solicitarea urnei mobile

Până vineri se pot depune cererile pentru urna mobilă, care trebuie însoțite de decizia emisă de DSP, biletul de externare din spital sau testul pozitiv Covid19.

Cererea pentru documentele de care aveţi nevoie pentru a vota cu urna mobilă va trebui depusă până cel târziu pe 4 Decembrie şi ar fi de preferat să fie trimisă online, fie Biroului electoral de Circumscripţie, fie Oficiului Electoral de Sector.

Apoi, Biroul Electoral de Circumscripţie înregistrează cererea şi o trimite mai departe către Direcţia de Sănătate Publică. Aici se verifică dacă sunteţi inclus într-o anchetă epidemiologică.

DSP-ul va verifica dacă figuraţi ca fiind izolat la domiciliu. În caz contrar, persoana pe care o indicaţi pozitivă pe cerere va fi sunată pentru a confirma că sunteţi contact direct. Apoi, DSP vă dă undă verde pentru urna mobilă.

.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.