Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale
Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.
Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.
Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.
România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.
Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).
Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.
Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.
Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.
Ce valoare au pensiile speciale
Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.
Articolul 210 precizează:
„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.