Poliţia din Bârlad a declanşat o anchetă la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, după ce o tânără de 18 ani a murit în condiţii suspecte. Familia susţine că, anterior, fata a mers la spital cu dureri puternice de cap, fiind tratată superficial de către medici, care au diagnosticat-o cu cefalee, i-au prescris o reţetă şi au trimis-o acasă pe motiv că ”este alintată”. În realitate, medicii legişti au descoperit că aceasta avea o tumoră pe creier.

Cazul morţii fetei de 18 ani a ajuns subiect de anchetă pentru conducerea unităţii medicale şi a Poliţiei, după ce părinţii tinerei au acuzat cadrele medicale că fiica lor ar fi fost tratată cu superficialitate în spital. Cercetările în acest caz au fost declanşate de o sesizare făcută la Poliţie de către un medic de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), în urma înregistrării decesului tinerei, la spitalul din Bârlad.

Anterior, adolescenta de 18 ani a fost găsită în stop cardio-respirator de către un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă la locuinţa prietenului său din Bârlad. A fost transportată la spital, însă a murit la scurt timp, fără a mai putea fi salvată. În urma efectuării autopsiei, medicul legist a stabilit drept cauză a decesului o tumoră în zona trunchiului cerebral.

Familia adolescentei acuză cadrele medicale de la spitalul din Bârlad de superficialitate şi cer tragerea la răspundere a vinovaţilor. Pe 4 iunie, Ana Maria Ciobanu a mers la acelaşi spital, unde cadrele medicale de la Compartimentul Primiri Urgenţe au diagnosticat-o cu cefalee, deşi ar fi acuzat puternice dureri de cap, însoţite de vărsături. După consultaţii şi administrarea unui tratament, fata de 18 ani a fost trimisă acasă cu o reţetă. Mai mult, i s-a reproşat că …se alintă.

”În urmă cu trei săptămâni, Ana a mers cu salvarea la spital. O durea capul îngrozitor. Acolo i-a facut un control, dar i-au spus ca se preface, că e frumoasă şi a dat de baieti. I-au dat reţeta şi au trimis-o acasă. Era un copil foarte educat şi respectuos, a luat bursă pe munca ei. A murit cu zile! Puteau să o trimită atunci la un tomograf, puteau să o trimită la un spital la Iaşi şi poate ar fi fost salvată”, reproşează mătuşa fetei.

De partea cealaltă, reprezentanţii spitalului afirmă că au făcut totul pentru salvarea tinerei şi consideră acest caz ”o situaţie nefericită care poate apărea în orice unitate medicală”.

”Conform protocoalelor, nu orice cefalee are recomandare de Computer Tomograf. Trebuie să aibă nişte caracteristici mai complexe care să indice o astfel de investigaţie medicală. Ce ar însemna acum să facem CT la 40.000 de pacienţi care ajung anual în CPU.

Ca în orice astfel de caz, vom verifica traseul clinic, foile de observaţie, ce examinări de specialitate i s-au făcut şi de ce tratament a beneficiat pacienta atunci când a ajuns iniţial la CPU cu acea cefalee. De asemenea, vom pune la dispoziţia organelor de anchetă tot ceea ce ne solicită”, a anunţat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş. 

”În urma sesizării făcută de către medicul de gardă, poliţiştii au fost la spital în noaptea în care s-a înregistrat decesul pacientei de 18 ani. Deocamdată, nu au venit concluziile medico-legale în acest caz, existând doar acel certificat constatator al decesului în care se specifică doar cauza morţii”, a precizat responsabilul mass-media al Poliţiei Judeţene Vaslui, Alina Tonică.