Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata, conform ultimelor estimări, anul viitor, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Pentru asta, pe cel mai mare șantier din țară se lucrează zi și noapte. Zidurile se înalță deja la 50 de metri de sol, iar pentru ridicarea turlelor și închiderea incintei se estimează că ar mai fi nevoie de încă 20 de milioane de euro.

În acest moment, pe șantierul catedralei Mântuirii Neamului lucrează peste 650 de muncitori, la care se adaugă alți 200 de muncitori, cei din schimbul de noapte. “Șantierul este împărțit în 11 zone de lucru, iar de fiecare zona răspunde câte un inginer, care este responsabil de tot ce se lucrează în zona respectivă”, spune coordonatorul proiectului, Vasile Crăcăoanu.

Când va fi gata, Catedrala Mânturii Neamului va putea adăposti peste 5.000 de enoriași. Altarul măsoară peste 350 de mp. Și va fi pictat în întregime! “Altarul va fi pictat, putem vorbi chiar de viitoare mozaicuri, pentru că se ia în calcul să se pună mozaicuri pentru a tapeta pereții”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.

“Deși inițial, la începutul proiectului, s-a vehiculat o sumă absurdă de 400 de milioane de euro care ar fi fost necesară construirii, în realitate, această suma este de 80 de milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul de 16 milioane de euro, sumă care se va întoarce la stat”, a mai spus Vasile Bănescu.

Aceste fonduri, de 80 de milioane de euro, ar fi suficiente pentru întregul edificiu, inclusiv subsolul destinat pelerinilor și un Muzeu al Creștinismului Românesc. Acest subsol va putea fi folosit și ca buncăr antiatomic.

Evident, 80 de milioane de euro nu cresc in copaci, asa ca, la initiativa Patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis o hotărâre prin care a statornicit ca în toate parohiile din cuprinsul Patriarhiei Române să fie organizate colecte pentru sprijinirea construcției Catedralei Mântuirii Neamului din București, scrie stiri-neamt.ro

Astfel, cu binecuvântarea și sprijinul  Înaltpreasfințitului  Ioachim, în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin sectorul Patrimoniu și Construcții Bisericești din cadrul Centrului eparhial Roman, a fost intensificată acțiunea de colectare a fondurilor pentru edificarea Catedralei Mânturii Neamului din București.

Urmare acestei acțiuni, în anul 2017 a fost transferată către Patriarhia Română suma de 211.448 lei, pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, suma totală transmisă între anii 2011-2017 fiind de 1.137.068 lei, fapt evidențiat în situația încasărilor Colectei Naționale CMN, întocmită de către Sectorul Economic al Patriarhiei Române, care a clasificat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pe locul 4, în rândul celor 41 de Eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române.

De drept, daca am sta stramb, dar am judeca drept, cetatenii care apartin, religios, de aceasta prestigioasa institutie se gasesc pe locul 4 la donatii, dat fiind ca asceste sume s-au strans, cum spune chiar comunicatul, din colecte. (sursa foto: catedralaneamului.ro)