Astăzi, 30 martie, se împlinesc 631 de ani de la prima atestare documentară a Romanului.
Primul document care face referire la existența Romanului este Uricul (act de privilegiu acordat unei moșii boierești sau mănăstirești) lui Roman Mușat, din 30 martie 1392. Este cel mai vechi document autentic moldovenesc păstrat până în zilele noastre.
Documentul (foto) este redactat în limba slavonă, pe pergament, și se află la Arhivele Statului din București. Sigiliul este din ceară iar șnurul roșu de care este atârnat a fost confecționat din mătase și se poate vedea pe el capul de bour cu stea între coarne și cu soarele și luna în dreapta și în stânga.
Oraşul Roman este unul din puţinele oraşe din Moldova care se poate mândri cu existenţa a două cetăţi: Cetatea Muşatinilor (ridicată în timpul domniei voievodului Petru I Muşat), cea mai sudică fortificaţie moldovenească de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi Cetatea Nouă a Romanului construită de Ştefan cel Mare la locul de confluenţă a râurilor Moldova şi Siret.
Între secolele XV – XVI, oraşul era cunoscut sub numele de Târgul de Jos, el fiind şi reşedinţa Ţării de Jos. Tot atunci, Episcopia din Roman devine o a doua mitropolie a Ţării de Jos. În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Romanul ocupa primele locuri în ceea ce priveşte numărul de negustori.
În anul 1834 oraşul devine capitala judeţului Roman.
În anul 1845, Romanul figura printre primele cinci oraşe importante ale Moldovei. Unirea Principatelor Române a imprimat oraşului o activitate febrilă, Romanul fiind un puternic centru unionist. Totodată, oraşul şi judeţul Roman au adus o contribuţie însemnată la Războiul pentru independenţă din 1877 – 1878. În preajma Primului Război Mondial, la Roman s-a înfiinţat un atelier pentru reparaţii cu caracter militar, transformat ulterior în Arsenalul Armatei.
În anul 1950, Romanul a căpătat statut de oraș regional și a devenit reședință a Raionului Roman din Regiunea Bacău (între 1952-1956, din Regiunea Iași). Reforma administrativă din anul 1968 nu a reînființat județul Roman, orașul primind statut de municipiu în județul Neamț.
Evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Roman, organizate de către administrația publică locală, se vor desfășura ca în fiecare an, în luna mai.
La mulți ani, municipiului Roman!