Dental Alliance
April 25, 2024

Atenționări pentru cei care călătoresc de Crăciun. Sfaturi pentru locuitori și cei aflați în trafic

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Polițiștii au comunicat o serie de recomandări pentru cei care călătoresc în perioada sărbătorilor și nu numai.

De asemenea, oamenii  legii reamintesc ce trebuie respectat pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

 

Reguli care trebuie respectate de toți cetățenii în contextul pandemiei de COVID-19:

  • Purtați masca de protecție!
  • Păstrați o distanță de minim 2 metri față de alte persoane!
  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți dezinfectant!
  • Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele care sunt atinse frecvent!
  • Sunați la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apar simptome specifice, precum tuse, febră, dificultăți de respirație, durere în gât.
  • Pentru a vă informa cu privire la virusul SARS-CoV-2 sunați la numărul TELVERDE  0800 800 358.
  • Respectați toate celelalte măsuri dispuse de autorități în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.

Recomandări generale:

  • Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc
  • Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă ;
  • Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare
  • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’; de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;
  • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când va aflaţi în locuri publice
  • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere;
  • Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare!
  • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela
  • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă; încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la S.N.U.A.U. 112- apel gratuit
  •  Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului
  • Evitaţi persoanele agresive sau în stare de ebrietate. Dacă intrați în altercații cu acestea, nu faceți decât să vă îngreunați situația
  • Nu vă afişați în public cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra voastră pentru a nu deveni o ţintă sigură pentru răufăcători.
  • Nu luaţi asupra voastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate. Mai bine ați folosi cardul bancar la cumpărături, în cazul în care dețineți unul.
  • În caz de nevoie, nu ezitaţi să apelaţi numărul de urgenţă 112.

Recomandări în trafic

Pentru ca sărbătorile să vă găsească în siguranță, alături de cei dragi, polițiștii de la Rutieră vă sfătuiesc să respectați regulile de circulație și să conduceți preventiv.

Înaintea plecării în călătorie, interesaţi-vă asupra traseului ales şi a condiţiilor meteo prognozate pentru zona tranzitată;

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei) și păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Recomandăm folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;

Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acționaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!

În acelaşi timp, pietonilor le este recomandat să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă; să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi. VIAŢA ARE PRIORITATE!

CĂLĂTORIȚI ÎN SIGURANȚĂ!

Ce trebuie să aveți în vedere atunci când plecați de acasă:

– Nu este bine să comunicaţi tuturor date despre plecarea dumneavoastră pentru o perioadă mai lungă și nu postați pe rețelele de socializare aceste detalii. Puteți deveni victima hoților din locuințe!

– Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.

– Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică (I.T.P.).

– anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

– Dacă plecați cu trenul, trebuie să fiți foarte prudenți în gară! Hoții de buzunare acționează în locurile aglomerate. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute.

– Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.