Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Neamț, Daniel Chirilă, a declarat că, în ultimii ani, fondurile primite pentru măsura activă de angajare a elevilor și studenților, pentru perioada vacanței de vară care tocmai începe, au fost mai mari decât solicitările agenților economici, care nu sunt prea încântați să folosească o astfel de resursă umană.

”După cum se știe, facilitatea există. Normele incluse în Legea 137 din 2017, pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 2 din 2017 au fost deja publicate în Monitorul Oficial, din 14 iunie.

Ceea ce vă pot spune este faptul că în fiecare an avem mai multe fonduri decât solicitări. Sperăm ca anul acesta angajatorii să apeleze mai mult la astfel de subvenții și să angajeze elevi și studenți”, a precizat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al AJOFM,  Elena Chirilă, cauza dezinteresului față de acest tip de subvenții ține în primul rând de valoarea relativ mică al acestora.

”AJOFM Neamț subvenționează cu suma de 250 lei lunar pentru fiecare elev sau student angajat în raport cu timpul efectiv lucrat, pe maxim 60 de zile lucrate. În anul 2015 de acestă măsură activă au beneficia 17 agenți economici, care au angajat 45 de elevi și 15 studenți.

Anul trecut au beneficiat de fonduri 19 agenți economici, care au angajat 48 de elevi și studenți. Și bugetul de anul acesta are asemenea fonduri și așteptăm agenții economici să apeleze la agențiile locale ale instituției noastre, în vederea încheierii unui protocol de colaborare. În opinia noastră măsura nu este foarte agreată de agenții economici, din cauza faptului că suma cuvenită pentru o astfel de măsură activă este destul de mică, iar un agent economic pentru a beneficia de o astfel de sumă, respectiv de 250 lei, trebuie să facă forme de angajare pe durată determinată, cu normă întreagă.

Cheltuiala făcută cu o astfel de angajare este mai mare, uneori, decât suma primită. De securitatea angajaților răspunde agentul economic. Pe de altă parte, cei care au mai puțin de 18 ani pot lucra doar 6 ore pe zi, deși sînt plătiți cu normă întreagă”, a declarat Elena Chirilă.

Până acum, fondul alocat unor  astfel de burse era destinat doar pentru perioada strictă a derulării activităților didactice, însă autorii actului normativ au stabilit că statutul de student sau elev este unul permanent, fără întreruperi, ceea ce presupune constituirea și alocarea fondului de burse pentru întreg anul universitar sau școlar și nu doar pentru perioada vacanței de vară.