Dental Alliance
March 29, 2024

PROBE JUDICIARE FALSIFICATE DE DNA, ÎN DOSARUL PROFESORULUI ASTĂRĂSTOAE

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Luni, 19 iunie, la Tribunalul Suceva a avut loc un nou termen în unul din cele mai răsunătoare cazuri, acela al profesorului Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colgiului Național al Medicilor și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, prezent recent la ”Zilele Spitalului Roman”.

Conform Evenimentului zilei, reputatul profesor universitar a fost acuzat de controversatul procuror DNA, Emilian Eva, de atribuirea ilegală a unor contracte finanțate din fonduri europene, în perioada 2009-2011. La termenul de luni, 19 iunie, potrivit sursei citate,  judecătoarea Mihaela Bivol a audiat pe cei doi experți judiciari, care au întocmit raportul de expertiză.

Aceștia au demostrat că unele din cele mai importante probe din dosar au fost trunchiate de procurorul Emilian Eva, care a modificat conținutul a zeci de e-mailuri. Conform declarațiilor experților probele în dosarul ”Licitație la UMF Iași” nu sunt autentice și au fost efectuate modificări asupra serverului, de către persoane neautorizate, făcute ulterior scrierii lor, la secțiunile ”destinatar” și “expeditor”, la data transmiterii și la conținutul corespondenței electronice.

Declarațiile celor doi experți vin să întărească susținerile avocaților profesorului, care au afirmat, încă de la începutul începerii urmăririi penale, faptul că în dosar există probe fabricate, iar motivul trimiterii în judecată a reputatului profesor universitar țin de o vendetă a acestuia, legată de faptul că profesorul Vasile Astărăstoae s-a opus promovării  fratelui procurorului Emilian Eva în funcția de manager de spital.

Vasile Astărăstoae este unul din cei mai proeminenți lideri ai lumii medicale românești, care în perioada 2008-2015 a fost rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, fiind mentorul a zeci de generații de medici din România.

Acesta și-a dat demisia din funcția de rector, dar și din aceea de președinte al Colegiului Medicilor din România, din cauza acuzațiilor de corupție și a probelor fabricate de procurorul Emilian Eva. Profesorul Vasile Astărăstoae a publicat 30 de cărți de specialitate și 230 de lucrări științifice, în țară și străinătate.

Procurorul Emilian Eva îl acuză pe Vasile Astărăstoae că a obținut finanțare de 1,2 milioane de euro, prin mărirea artificală a punctajului pentru proiectul ”Platformă de e-learning la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți”.

Dosarul se judecă de șase ani, la început la Iași, fiind strămutat ulterior la Suceava, de unde a fost retrimis la DNA pentru refacerea probelor.

Între timp, procurorul Emilia Eva (foto stânga) a fost arestat, sub acuzație de luare de mită și trafic de influență. În timpul cercetării, procurorul Emilian Eva i-ar fi cerut medicului, drept contraprestație pentru închiderea dosarului, diverse bunuri sub formă de opere de artă, în valoare de 16.900 de euro, dar și împrumuturi fictive în cuantum de 3.900 euro.

Contactat telefonic de redactorii roman24.ro, profesorul Vasile Astărăstoae, vizibil afectat de mersul procesului, a declarat că “speră să poată spune mai multe lucruri după finalizarea acestui proces controversat, care i-a zdrobit reputația profesională și cariera didactică”.