Oana Bulai

November 29, 2020

BĂTRÂNA ÎNJUNGHIATĂ LA TUPILAȚI ȘI ”ÎNGERII” EI PĂZITORI

Bătrîna Elena Laiu, cea de a treia victimă a măcelului de la Războieni, din 6 iunie, care s-a soldat cu doi morți și doi răniți grav, îngrijită în Secția de chirurgie generală a Spitalului Municipal de Urgență Roman, care are singurul Compartiment de chirurgie toracică din județ, are, fără discuție, un înger păzitor. Asta pentru că medicii chirurgi romașcani au salvat-o.

Femeia a fost operată de către colegul nostru, doctorul Dragoș Hîrțan și de medicul de la Compartimentul de Chirurgie toracică, Mihaela Elena Scarlat. Pacienta a fost deja scoasă de la Terapie Intensivă și se simte mai bine”, a declarat dr. Dan Arvătescu, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Roman.

Dr. Dragoș Hîrțan, medicul care i-a suturat rănile, a spus că femeia, din punctul său de vedere poate părăsi spitalul.

Eu nu dau declarații presei niciodată, nici de bine nici de rău. Vorbiți cu șeful secției. Eu am rezolvat problemele chirugicale, dar pentru că femeia avea și probleme de chirurgie toracică, decizia de a fi externată aparține colegei mele de la compartimentul de chirurgie toracică”, a precizat dr. Dragoș Hîrțan.

Reamintim faptul că Elena Laiu în vîrstă de 66 de ani, soția vecinului omorît de Constantin Brumă, dementul în vîrstă de 43 de ani, care într-un acces de furie și-a înjungheat  mama și  pe un vecin, soțul Elenei Laiu, un bătrîn septuagenar, care a sărit  în apărarea femeii, a fost transferată de la Spitalul Județean la cel din Roman  pentru că aici se află singura secție de chirurgie toracică din județ. Conducerea unității sanitare romașcane a declarat  atunci că femeia a fost diagnosticată cu șoc hemoragic  după ce lama cuțitului i-a lezat ficatul, stomacul și unul din plămîni.

Femeia a pierdut atunci cam doi litri de sînge și medicii erau îngrijorați de faptul că atunci cînd a fost adusă la Roman, respectiv în ziua de 6 iunie, se afla în mare pericol deaorece lama cuțitului  îi atinsese organe interne vitale. Pacienta fusese diagnosticată cu plăgi perforate transfixiante la nivelul ficatului, stomacului și toracelui, cu interesare pulmonară. Bătrîna avea și plăgi tăiate la mîna stîngă.

Victima avea și o insuficiență respiratorie severă. Bătrîna  internată în Secția  ATI pentru monitorizare avea la data internării o stare mediocră, din cauza vîrstei și a faptului că suferea de hipertensiune arterială, diabet zaharat și obezitate.

Agresorul, Constantin Brumă, era mare consumator de alcool și era salariat de 24 de ani la Spitalul de bolnavi neuropsihici din Războieni, lucrînd în ultima vreme la munci de curățenie în curtea unității pentru a nu veni în contact cu bărbații. La ultima verificare psihologică bărbatul primise aviz negativ. Cele două crime s-au petrecut în ziua de 6 iunie cînd în urma unei discuții mai aprinse cu mama, dementul a ucis-o cu lovituri de cuțit, iar ulterior l-a omorît și pe vecinul care i-a sărit mamei în ajutor. Răni a suferit și un polițist care a intervenit pentru aplanarea conflictului. Dementul este cercetat în stare de arest de către procurorii de la Tribunalul Neamț.