BUGETUL URGENȚELOR, JUMĂTATE AMPUTAT!
O veste năucitoare primită de conducerea Spitalului Municipal de Urgențe Roman este legată de reducerea la jumătate a bugetului primit de către centrele de primire urgențe în 2017, măsură luată de Ministerul Sănătății, care cere spitalelor să se încadreze în anvelopa bugetară repartizată,fără drept de apel. Asta în condițiile existenței unor anomalii legislative privitoare la dreptul de adresabilitate al pacienților către unitățile și centrele de primiri urgențe. Conducerea Spitalului a ”bombardat” la rândul ei Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică cu adrese referitoare la datele statistice de rezolvare a cazurilor în CPU în ultimii doi ani, cînd s-au prezentat în această secție aproape 39.000 de pacienți, cu o medie lunară de peste 3.000 de pacienți.
Conform rapoartelor întocmite la Centrul de Primire Urgențe s-au cheltuit, lunar, pe medicamente, materiale sanitare, reactivi si dezinfectanți peste 86.500 lei pe lună, situație care i-a fost prezentată și Ministrului Sănătății la vizita ”fulger” efectuată de către acesta la Spitalul Roman .
În condițiile în care decizia Ministerului Sănătății de reducere drastică a bugetul pentru urgențe rămâne neclintită, conducerea Spitalului solicită reglementarea legislativă a modului de triere a diagnosticelor ce trebuie tratate în Centrele de Primiri Urgențe, după modelul ”Codurilor de așteptare”. Se mai propune, de asemeni, o corectă dispecerizare a cazurilor prin Serviciul Unic de Urgență 112, care trebuie să aibă drept criteriu locul în care pacientul își poate rezolva cazul, în funcție de gravitatea cazului .
Medicii cer imperativ Ministrului Sănătății să clarifice din punct de vedere al reglementărilor legislative ceea ce se consideră a fi urgență, ținând cont de faptul că această amputare, fără precedent, a fondurilor alocate serviciilor de urgență se face în condițiile în care din punct de vedere legislativ un medic din CPU nu poate refuza să consulte un pacient adus de ambulanță la spital, așa cum nici ambulanța nu poate refuza un pacient care a sunat la 112 să se deplaseze și să-l transporte la Spital. La o recentă videoconferință și Secretarul de Stat, Raed Arafat, părintele Sistemului de Urgențe din România, ar fi ridicat din umeri atunci când i s-au adus la cunoștință argumentele managerilor de spitale. Aceștia mai spun că, în timp ce bugetul la urgențe s-a redus la jumătate, Ministerul cere imperativ Spitalelor să-și actualizeze stocurile pentru catastrofe, accidente colective și să-și realizeze o rezervă de medicamente pentru minim 50 de pacienți. E vorba de bani și de harababură într-un sistem aflat sub tirul necruțător al opiniei publice, care îl pune la zid pe drept sau pe nedrept.