CADRELE DIDACTICE ȘI ANALIZELE OBLIGATORII
Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, personalul de îngrijire și toți cei care vin în contact cu elevii, într-o școală, sunt obligați la fiecare început de an școlar să facă o serie de analize specifice: radiografie pulmonară și analiza sângelui, iar pentru personalul care lucrează în bucătăriile ce servesc masa copiilor, fie în grădințele cu program prelungit, fie la cantinele liceelor, o coprocultură. Conform legii, aceste analize trebuie suporate de angajator, adică de conducerile școlilor, care erau obligate să prindă în bugetele proprii de venituri și cheltuieli costurile pentru aceste analize.
La fiecare început de an școlar, însă, intervin discuții pe acest subiect, cadrele didactice fiind obligate, de cele mai multe ori să-și plătească singure aceste analize. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Neamț, profesorul Gabriel Ploscă, atrage atenția asupra faptului că este un abuz ca aceste analize să fie plătite de cadrele dirdactice și nu de conducerile școlilor, cum se întâmplă adesea.
Problema analizelor a fost ridicată de directorii de școli, în primele consilii profesorale din acest an.
Testarea psihologică a cadrelor didactice este și ea recomandată a se realiza, anual, de către cabinetele de psihologie atestate, prin procedura atribuirii de oferte, care au început să fie ridicate prin SISTEMUL ELECTRONIC DE ACHIZIȚII PUBLICE.
Câte din școli, care au bugetele așa cum sunt, au prins aceste cheltuieli obligatorii stipulate de lege, este greu de spus. Cert este faptul că, cei care vin în contact cu elevii, nu pot intra pe 11 septembrie în sălile de clasă, sau la locurile de muncă dacă nu au rezultatul acestor analize. Aceste analize trebuie suportate din bugetul propriu al școlilor, finanțat de autoritățile locale, exasperate că ponderea cea mai mare a cheltuielilor este aceea legată de asigurarea funcționalității unităților de învățământ.
”Mai avem un pic și mutăm bugetul comunei cu totul la școli. Directorii au închis școala în iunie și s-au întors pe 1 septembrie. Eu, ca primar, n-am apucat să iau o zi de concediu vara asta”, s-a plâns unul din primarii din zona Roman.