Cardul de sănătate merge și nu prea
După ce o bună bucată de vreme n-am mai auzit mai nimic despre disfuncțiile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) de validare a rețetelor compensate, iată că medicii de familie se plâng, din nou, că, în mai puțin de o săptămână, sistemul s-a blocat în două zile și timp de mai multe ore medicii și farmaciștii nu au putut elibera nici o rețetă.
”Marți, 7 noiembrie, începând de la ora 7,00 sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate nu a funcționat deloc. Nu am putut prescrie și nici valida vreo rețetă sau bilet de trimitere. Remedierea s-a făcut în jurul orei 10,00. Și vineri, 3 noiembrie am avut ceva probleme, în sensul că jumătate de oră SIUI nu a funcționat deloc, după care altă jumătate de oră a funcționat cu sincope. De altfel de vreo trei săptămîni nu prea merge SIUI. Este drept că o perioadă a funcționat ceva mai bine. De exemplu azi funcționează, dar de cele mai multe ori merge cu <<încetinitorul>>. Am zile când reușesc să validez o rețetă în 20 de secunde, iar alteori se poate întîmpla să-mi ia și 20 de minute. Trebuie întrebat la Casa Județeană de Sănătate care sînt cauzele acestor sincope în funcționarea sistemului electronic, care ne dau mari bătăi de cap atât nouă cât și farmaciștilor”, a declarat dr. Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Medicul de familie de la Bâra și Boghicea, Filip Panaite, a declarat și el că și duminică, 5 noiembrie, zi în care acesta și-a fixat program de lucru, atât el, cât și pacienții săi au fost nevoiți să stea până noaptea târziu, din aceeași cauză, pentru a reuși să consulte toți pacienții planificați, pentru că sistemul a funcționat cu mari sincope.
Informatizarea sistemului de sănătate a fost lansată în urmă cu 7 ani, în 2010 fiind semnat memorandumul pentru implementarea acestui proiect. În anul 2013 a fost introdus sistemul rețetei electronice. În 2013 s-au înregistrat mai multe amânări ale implementării proiectului de introducere a cardului, pe fondul unor scandaluri de fraudare a lui. Informatizarea sistemului informatic (SIUI) a costat 124 milioane de euro, iar sistemul rețetei electronice aproximativ 10,66 milioane de euro. Sistemul cardului electronic de sănătate a costat și el 19,47 milioane de euro, în timp ce sistemul dosarului electronic de sănătate a fost achiziționat cu 29, 41 milioane de lei.
Cu tot cu TVA, statul a investit 184 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului sanitar. În 2014 se estima să statul român a pierdut un miliard de euro din cauza amânării punerii în practică a sistemului de carduri. Un miliard de euro reprezită conform declarațiilor conducerii de la acea vreme a CNAS , 20% din bugetul pe 2014 de sănătate. Fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, declara în 2014 că nivelul acceptat de fraudă în statele occidentale este de 2-3% din fondul total al asigurărilor de sănătate. (Flora ORDEAN)