Ce amendă riscă Orban pentru că a fumat în birou

Ludovic Orban riscă o amendă de până la 500 de lei, după ce în presă a apărut o fotografie, în care apare premierul și mai mulți miniștri fumează în birou și consumă alcool.

  • Din martie 2016, fumatul este interzis complet în toate spaţiile spaţiile publice închise
  • Aceeaşi sancţiune o riscă şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Fotografia a devenit rapid virală pe aproape toate rețelele de socializare, iar analiștii politici sunt de părere că riscurile sunt mult mai mari decât amenda, în condițiile în care premierul și miniștrii din poză încalcă mai multe reguli de distanțare socială pe care atunci când ieșeau din birou le propovăduiau cetățenilor.

 

Fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă e interzis din martie 2016, iar amenda pentru persoanele fizice ajunge la 500 de lei.

Ludovic Orban a recunoscut că a încălcat legea şi e dispus să plătească amenda. El a declarat pentru Mediafax că poza a fost făcută de ziua sa, pe 25 mai, când şi-a invitat mai mulţi colegi din Guvern pentru o gustare şi un pahar de alcool.

Sunt fumător. Mi se întâmplă să fumez. Era o ocazie de ziua mea, la care am avut nişte invitaţi şi la care am permis să se fumeze. Recunosc. Asta este. Dacă e nevoie plătesc amenda, nu mă dau în lături. Greşeala e umană. Ni se întâmplă multora“, a spus premierul.

 

Aceeaşi sancţiune o riscă şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, surprins cu un trabuc în mână.

Fumatul, interzis în spațiile publice

Din martie 2016, fumatul este interzis complet în toate spaţiile spaţiile publice închise (inclusiv baruri, discoteci şi restaurante), precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (inclusiv cele în aer liber).

 

Potrivit Legii 15/2016, sacţiunea contravenţională poate fi aplicată de poliţişti, jandarmi sau reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În plus, fumatul la locul de muncă, în alte locuri decât cele special amenajate, poate atrage şi sancţiuni disciplinare din partea angajatorului, sancţiuni care pleacă de la un avertisment scris şi pot ajunge la diminuarea salariului şi chiar încheierea raporturilor de muncă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.