Dental Alliance

June 21, 2024

Cea mai mare turbină eoliană din România a fost montată la 50 Km de Roman

0
YRY Residence

Go Padel Roman

DTEK Renewables International a finalizat montarea primei turbine eoliene din parcul de la Ruginoasa: turbina este cea mai mare montată vreodată în România. Firma este deținută de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, iar parcul va avea, în final, 10 turbine și o putere instalată de 60 MW.

Turbinele sunt de tip Vestas și au fost fabricate în Danemarca: au 125 metri înălțime și o putere de 6 MW (prima de acest fel din țară). Potrivit presei centrale, ridicarea acestei turbine este de fapt o dublă premieră în contextul în care de aproape 10 ani piaţa proiectelor eoliene a fost complet îngheţată în România.
Aceasta este turbina montată la Ruginoasa (click pe imagine pentru a o mări). Sursă foto: Linkedin/Daniel Rascu (business development manager în cadrul DTEK Renewables).

Astfel, Iașul devine un pioner în noua etapă de dezvoltare a parcurilor pentru producția de energie verde, iar proiectul de la Ruginoasa este doar începutul. Așa cum APIX.ro a mai relatat, în fază de pregătire sunt mai multe proiecte în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.

Proiectul de la Ruginoasa are o valoare estimată la 90 milioane euro: la finalizarea investiției, centrala electrică va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 150.000 MWh/an. Parcul eolian ar urma să fie integral pus în funcțiune până la sfârșitul acestui an. Alte turbine sunt pe drum spre Iași în aceste zile, conform unor anunțuri ale CNAIR care a semnalat public că este vorba despre transporturi agarabaritice pe ruta Constanța – Ruginoasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.