Dental Alliance
April 24, 2024

Codul Rutier 2022: Ce amendă riscă șoferii care au permisul de conducere expirat sau cei care nu îl au asupra lor

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Șoferii care circulă pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat riscă o amendă usturătoare dar și puncte de penalizare. Cu amendă de până la 1.160 de lei se pot alege și conducătorii auto care nu au asupra lor și nu prezintă polițiștilor, la cererea acestora, permisul de conducere, documentul de identitate sau de înmatriculare. 

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Fapta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

Cât este amenda pentru șoferii care circulă cu permisul auto expirat?

Conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru anul 2022 însă, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Potrivit articolului 98 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), clasa a III-a de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.

Astfel, șoferii care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160 de lei (pentru 8 puncte-amendă).

Ce amendă pot primi șoferii care nu au permisul asupra lor?

Șoferii trași pe dreapta de polițiștii rutieri trebuie să prezinte, la cererea acestora, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se pot alege cu o amendă, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri.

Potrivit Codului Rutier, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare.

Refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului se sancționează cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Chiar dacă nu este vorba de un refuz, ci de simplul fapt că nu aveți la îndemână permisul de conducere, asta nu înseamnă că veți scăpa.

Potrivit articolului 35, alin. (2) din OUG nr. 195/2002 – participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.

Nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între 6 și 8 puncte-amendă.

Astfel, șoferii care își uită permisul acasă pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.