Dental Alliance

Laurentiu Leoreanu

Lucian Micu

Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe râul Bistrița: depășiri pentru fier, zinc, cupru

0
YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Duminică, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) din cauza poluării râului Bistrița în județul Neamț. Cauza poluării este prăbușirea unor foste lucrări miniere subterane.

Ședința extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval.

Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

poluare rau bistrita 1

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.

poluare rau bistrita 2

Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localități din județul Neamț după o poluare produsă pe râul Bistrița.

ISU Neamț a anunțat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

Autoritățile au transmis un mesaj Ro-Alert de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

(sursa: Mediafax)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.