Mon. Jan 21st, 2019

Consilierii locali vor vota desfășurarea Bâlciului anual

„BÂLCIUL ANUAL – ROMAN 2018” se va desfășura în perioada 28.07.2018 – 06.08.2018, în Bazarul municipal din str. Renaşterii, unde se vor desfășura următoarele activităţi: parcuri de distracţii, terase de alimentaţie publică şi comercializarea de mărfuri alimentare și nealimentare, haine din piele, blană, căciuli.

Pe str. Renaşterii se vor desfăşura activităţi de alimentaţie publică și comercializare de mărfuri alimentare și nealimentare pe teren proprietate privată, dar numai cu Aviz de amplasare eliberat de Serviciul Autorizări, Comercial, Transport din cadrul Primăriei Roman, conform legislaţiei în vigoare.

Pe str. Colectorului, vis-à-vis de parcare Bazar, se vor comercializa mărfuri nealimentare, mărunțișuri, fără acordul proprietarului.

Programul de funcţionare al bâlciului va fi cuprins între orele 10.00– 23.00.

Acest program este deocamdată în faza de proiect și va trebui aprobat de către Consiliul Local, mâine, 30 mai, la ora 13.00.

„Ne aflăm la 165 de ani de la începutul istoriei romaşcane a acestui important eveniment anual, în care Melidon îşi punea, la vremea respectivă, atâtea speranţe. De la acel «încă prea tânăr» iarmaroc de atunci, până la bâlciul din zilele noastre, lucrurile s-au schimbat sensibil, în multe privinţe. S-a schimbat de câteva ori locul desfăşurării evenimentului: de la cel din apropierea «drumului mare» al Moldovei, al căii ferate şi al gării, situat între parcul de astăzi şi stadionul vechi, la cel de «obor», unde se află acum Fabrica Smirodava şi un supermarket, la cel de pe locul stadionului Moldova şi, în sfârşit, la cel din momentul de faţă”, așa cum ne explică prof. dr. Doru Mihăescu.

Comerțul înflorea spectaculos cu prilejul iarmarocului tradițional, care se deschidea în fiecare an cu două săptămâni înainte de 6 august și care avea amploarea maximă în ziua ,,Schimbării la Față”. Prin amploare și număr de participanți, iarmarocul de la Roman era întrecut doar de cel de la Fălticeni, despre care însuși Creangă scrisese, în veacul trecut, că este ce este. Iarmarocul sau bâlciul anual, prilejuia nu numai activități comerciale, ci și un prilej de distracție publică, un autentic ,,carnaval” cu fel de fel de atracții pentru populația orașului și a satelor din împrejurimi. Şi în acest an se propune se propune organizarea Bâlciului numai în interiorul bazarului iar pe teren proprietate doar pe bază de Aviz de amplasare. În Bazarul municipal din str. Renaşterii se vor desfășura următoarele activităţi: parcuri de distracţii, terase de alimentaţie publică şi comercializarea de mărfuri alimentare și nealimentare, haine din piele, blană, căciuli.

De asemenea, pe str. Renaşterii se vor desfăşura activităţi de alimentaţie publică și comercializare de mărfuri alimentare și nealimentare pe teren proprietate privată, dar numai cu Aviz de amplasare eliberat de Serviciul Autorizări, Comercial, Transport din cadrul Primăriei Roman, conform legislaţiei în vigoare. Pe str. Colectorului, vis-à-vis de parcare Bazar, se vor comercializa mărfuri alimentare şi nealimentare fără acordul proprietarului.

Precizăm că toate spațiile vor fi închiriate prin licitație publică de către Direcția Administrare Piețe și Iluminat Public, către agenți economici, conform Regulamentului aprobat prin H.C.L. nr. 21/28.01.2016 şi modificările ulterioare. Veniturile obținute din închirierile spațiilor scoase la licitație publică vor fi încasate de către Direcția Administrare Piețe și Iluminat Public, iar cheltuielile privind organizarea și desfășurarea în bune condiții a evenimentului „BÂLCIULUI ANUAL – ROMAN 2018”, vor fi deduse din sumele încasate.

Programul de funcţionare al bâlciului va fi cuprins între orele 1000 – 2300, cu respectarea prevederilor art. 2 punctul 26 din Legea nr.61/1991R. Pe durata desfășurării evenimentului „BÂLCIULUI ANUAL – ROMAN 2018”, ordinea publică și paza obiectivelor vor fi asigurate de către instituțiile abilitate ale statului, Poliția Locală și firma de pază cu care Direcția Administrare Piețe și Iluminat Public a încheiat contract de prestări servicii de pază. Având în vedere faptul că la acest eveniment se așteaptă participarea unui număr însemnat de agenți economici, persoane fizice și vizitatori, rog domnii consilieri să aprobe organizarea și desfăşurarea în bune condiţii a „BÂLCIULUI ANUAL – ROMAN 2018” în perioada 28.07.2018 – 06.08.2018.” se arată în expunerea de motive, semnată de Primarul Lucian Micu, inițiatorul acestui proiect.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.