Cum au schimbat tutorialele modul în care învățăm?
Descoperă impactul tutorialelor asupra modului în care învățăm lucruri noi. Nevoia de autoperfecționare și autosuficiență a creat un nou mod de a preda și de a învăța noi abilități.
În zilele noastre, tutorialele nu mai sunt un simplu trend de pe rețelele de socializare, ba chiar au un adevărat fenomen internațional. Tutorialele sunt peste tot și despre orice. Acest aflux masiv de informații accesibile ne face mai încrezători în propriile capacități și ne stimulează setea de cunoaștere.
Ce sunt tutorialele?
Tutorialul online este de obicei definit ca un proces de auto-studiu, pe care îl poți iniția oricând, de oriundeși care te ajută să rezolvi o anumită situație, care îți depășește cunoștințele.
Practic sunt ca un fel de cursuri online gratuite, cu un profesor specializat, la care poți apela ori de câte ori ai nevoie și care îți va explica, în termeni simpli și îți va exemplifica într-un video exact ce trebuie să faci. Și nu există o problemă pentru care să nu fie un tutorial, deoarece există cel puțin câte unul din fiecare domeniu, oricât de nișat și despre orice tip de situație, oricât de nemaiîntâlnită.
De la pictarea propriilor pereți, la tunsul părului, la utilizarea unui program nou pe calculator, sau învățarea unei limbi străine, poți găsi online un izvor nesecat de tutoriale, pentru dobândirea unei noi abilități sau pentru soluționarea unei probleme tehnice. Cu siguranță există chiar și un tutorial despre cum să faci tutoriale.
Această formă de autoeducare a devenit atât de populară deoarece este accesibilă și ușor de înțeles de oricine. Scopul tutorialelor este de a ajuta pe cineva să facă ceva pentru prima dată singur, astfel încât nu te vor obosi cu informații suplimentare, față de cele strict necesare pentru sarcina în cauză.
Un alt factor atractiv al tutorialelor este durata scurtă a acestora, pentru că nimeni nu își dorește să asculte un o predică de 2 ore despre deschiderea unui borcan, sau înlocuirea unui bec.
Marele avantaj al tutorialelor este că îți oferă un exemplu vizual, pe care îl poți opri și derula după bunul plac, astfel încât nu vei simți nici o presiune legată de timp, când încerci ceva pentru prima dată.
Tutorialele în industria divertismentului
Tutorialele nu sunt doar despre muncă sau activități practice, ci sunt și despre divertisment. Poți învăța cum să joci mai bine jocul tău video preferat și să-ți îmbunătățești strategia, urmărind tutoriale de la jucătorii cu cel mai înalt rang.
Platforme precum Twitch le permit jucătorilor talentați să-și arate abilitățile speciale în jocuri precum World of Warcraft, League of Legends, Minecraft sau Diablo și să-i învețe pe alții secretele lor, prin puterea streaming-ului live.
Iar jocurile video nu sunt singura industrie de divertisment care a îmbrățișat acest tren, ci există câte un tutorial pentru orice tip de joc sau activitate amuzantă care te-ar putea interesa. De la poker online la proiecte de bricolaj, până la kickbox sau pictură, poți găsi resurse online pentru toate acestea și multe altele. Există câte un tutorial pentru fiecare hobby și orice pasiune imaginabilă.
Dacă nu știi de unde să începi căutarea și vrei să mergi direct la o sursă sigură, de unde să înveți de la o persoană cunoscută autorizată în domeniu, îți recomand să-ți faci cont pe Master Class. Această platformă oferă cursuri predate de cele mai cunoscute celebrități din lume și experți renumiți, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la gătit, grădinărit și meditație până la știință și sport.
Printre Instructorii MasterClass se numără Gordon Ramsay, Bill Clinton, Margaret Atwood, Samuel L Jackson, Natalie Portman și Serena Williams, pentru a numi doar câteva dintre vedetele care au adoptat cu succes rolul de profesor. Accesul la astfel de instructori de calibru face din MasterClass unul dintre cele mai bune site-uri web de dezvoltare personală.
Aici găsești peste 100 de cursuri structurate în lecții utile și cuprinzătoare, pe care le poți viziona oricând pe televizor, telefon, tabletă sau computer.
Fiecare Master Class îți pune la dispoziție prelegeri video susținute de vedeta preferată, documente din caietul de lucru pentru clasă, teme interactive concepute special pentru aceste lecții și activități comunitare, în funcție de tipul de curs.
O altă platformă excelentă pentru oamenii creativi, care caută un mediu prosper pentru a învăța, a-și îmbunătăți și a-și înfrumuseța abilitățile artistice, este Skillshare.
Fie că este vorba de ilustrare, educație, corecturi, fotografie, marketing digital, formare vocală, design sau programare web, Skillshare este o varianta cea mai potrivită pentru cei care sunt interesați să-și dezvolte latura creativă.