Dental Alliance

Alegeri 2024

November 21, 2024

Cum s-a produs incediul de la ATI Neamț și urmările acestuia

0

Zece persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Aceștia erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2, intubați. Un medic de gardă a suferit arsuri grave, încercând să salveze pacienții.

UPDATE: Nelu Tătaru a confirmat că medicul nemțean Cătălin Denciu urmează să fie transferat duminică în Belgia. Tătaru a fost coleg de facultate cu medicul care era de gardă la ATI. „Suntem și prieteni, coleg de facultate, își face meseria după cum am văzut și în această seară, încercând să salveze pacienți”, a spus Tătaru, care a ajuns la Iași, pentru a evalua cum sunt internați la ATI, la spitalul modular de la Lețcani, cei șase pacienți Covid-19 evacuați de la Piatra Neamț.

Tătaru a mai spus că au ars opt paturi ATI în spitalul de la Piatra Neamț.

Medicii români sunt pregătiți să facă față unor astfel de situații. Problema este ca cei care asigură logistica, dotarea, subordonarea – ordonatorii de credite, să le asigure și condițiile necesare pentru desfășurarea activității medicale”, a mai spus Nelu Tătaru.

UPDATE: Patriarhul Bisericii Ortodoxe a transmis un mesaj de condoleanțe pentru victimele de la Piatra Neamț: „În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viaţă”,

UPDATE: Celula de criză constituită la nivelul MAI ia în calcul transferul medicului ars Cătălin Denciu, la secția de mari arși a spitalului militar „Regina Astrid” din Belgia, care și-ar fi dat deja acordul pentru a trata pacientul.

Decizia urmează să fie luată duminică dimineață, în funcție de starea medicului care are arsuri pe circa 40% din corp, după ce a încercat să-și salveze pacienții din flăcări. La Neamț mai sunt răniți în incendiu un alt medic și două asistente.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj despre tragedia de la Piatra Neamț.

UPDATE: Ministrul Nelu Tătaru a ajuns la spitalul de la Piatra Neamț. El a dezvăluit că în cursul zilei de astăzi, secția ATI a spitalului fusese extinsă. Tătaru a spus că pacienții au fost mutați în cursul zilei de la etajul trei la doi, unde a avut loc tragedia.

Managerul Lucian Micu a spus că lucrările de extindere a secției ATI, realizate de personal angajat al spitalului, nu ar fi avut loc în zona unde a izbucnit incendiul. El a mai spus că unele aparate din salonul unde a avut loc incendiul erau „noi-nouțe”.

UPDATE: Medicul care a suferit arsuri grave pe 40% din suprafața corpului va fi adus la București cu un avion militar C-27 Spartan al Ministerului Apărării.

UPDATE: Procurorii Parchetului General au preluat ancheta în cazul incendiului de la Piatra Neamț. Ancheta se desfășoară in rem, cu privire la fapta de ucidere din culpă.

UPDATE: Bilanțul victimelor a crescut la 10 persoane, a anunțat ISU Neamț. Este vorba de 10 pacienți Covid-19 care era internați la ATI și care erau intubați. Medicul de gardă care a încercat să salveze pacienți din incendiu este în stare critică, la fel ca și alți șase pacienți răniți în incendiu. Inițial, autoritățile anunțaseră doar șapte victime.

Medicul a suferit arsuri grave este transferat la spitalul din Iași, apoi va fi trimis la București, la spitalul Floreasca. O aeronavă îl va prelua pe medic de la Iași și îl va duce la București.

 

UPDATE: Conform ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, există acum opt victime în total la secția ATI. Din primele evaluări ale pompierilor, prima ipoteză a cauzei incendiului este un scurtcircuit, a explicat Tătaru. Ceilalți pacienți din spital nu au avut de suferit, iar opt pacienți de la secția ATI vor fi transferați la spitalul modular din Lețcani. Nelu Tătaru a plecat la Piatra Neamț, pentru a evalua situația.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat inițial, sâmbătă seara, pentru Mediafax, că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a declarat Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Neamț.

Autoritățile din Neamț au intrat în alertă, sâmbătă seara, și au declanșat Planul Roșu de Intervenție, din cauza unui incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Pompierii au intervenit cu 5 autospeciale și o scară.

În secția ATI a spitalului erau internați 16 pacienți, în două saloane. Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.30, conform oficialilor de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, care au confirmat inițial șapte decese.

Un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. El a încercat să salveze pacienții, a explicat directorul spitalului, Lucian Micu, pentru Mediafax.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale, conform conducerii spitalului.

„Ce vă pot spune la acest moment este că șapte pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. (…) Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta are arsuri pe aproape tot corpul.

De asemenea, opt pacienți din secția ATI a spitalului vor fi transferați la Spitalul Județean din Iași.

Spitalul din Piatra Neamț, neacreditat. Avea lacune la siguranța la incendiu

Spitalul Județean Neamț nu era acreditat, iar la ultima evaluare făcută de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, se constataseră lacune în siguranța la incendiu – nu exista plan de siguranță la incendiu sau responsabil pentru situațiile de incendiu, a explicat Marius Filip, directorul ANMCS, la Digi24

Directorul spitalului, Lucian Micu, susține însă că există un pompier angajat la spital, responsabil pentru situațiile de incendiu, și că spitalul are autorizație de funcționare de la ISU

Oficialul de la ANMCS a subliniat că în secțiile ATI există curent electric și surse de oxigen, astfel că pericolul de incendiu este mai ridicat.

Spitalul Județean din Piatra Neamț este spital suport-Covid, având în prezent internați în jur de 400 de pacienți infectați cu Sars-Cov2.

Opt manageri într-un an. Actualul, cu probleme de integritate

Autoritățile județene din Neamț au schimbat nu mai puțin de opt manageri la acest spital, în decursul anului 2020. Unul dintre ei a rezistat în funcție doar trei zile. Spitalul aparține de Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene (PSD).

Actualul manager, Lucian Micu, a fost numit în funcție în urmă cu aproximativ două săptămâni. El a fost primarul municipiului Roman și a dorit să candideze și în septembrie la primărie, din partea PSD, însă candidatura i-a fost respinsă pentru că este declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, având interdicție să ocupe funcții publice.

Cel mai recent, spitalul Județean Neamț a intrat în atenția publicului după ce au apărut imagini din curtea spitalului, unde pacienți infectați cu Covid-19 erau lăsați să aștepte în frig, noaptea, ore întregi, fără hrană sau apă. Cei mai mulți erau persoane în vârstă.

ISU NEAMT

Ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului.

Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv:

Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)

Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)

Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane.

Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă.

În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN.

Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București.

***

Forțe participante la intervenție: 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

Mijloace implicate : 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.