Dental Alliance
April 20, 2024

Curatarea pomilor primavara. Ce taieri se fac pentru sanatatea livezii

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Curatarea pomilor primavara, sau mai bine zis dupa jumatatea lunii februarie, este o operatiune necesara pentru asigurarea productivitatii livezii. Pentru ca vremea s-a incalzit semnificativ in ultima perioada, este bine sa nu amanati aceasta lucrare, pentru ca, daca faceti taierile dupa inmugurire, lipsiti pomul de seva hranitoare din iarna care se duce in mare parte spre extremitati. Pomul va ramane slabit in acel an, fara vigoare si cu fructe mici. Curatarea pomilor primavara. Taieri de rodireLa inceputul primaverii se fac taieri de rodire, pentru sporirea potentialului livezii. Daca au o coroana prea bogata, pomii se incarca de fructe care raman mici. Totodata, in lipsa taierilor, dupa 5-7 productii mari, pomii nu mai rodesc deloc si se declanseaza procesul de uscare prematura. Astfel, daca nu ati toaletat pomii toamna, primavara trebuie sa rariti coroana, inlaturand ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, si sa o mentineti la o inaltime potrivita. Mijlocul trebuie sa fie lasat fara ramuri pentru a permite patrunderea luminii si o circulatie eficienta a aerului.

Cand pomul este tanar se face o taiere simpla de crestere, dupa doi sau trei ani se trece la aceste taieri productive care au ca scop marirea productiei si dezvoltarea armonioasa a pomilor.

Taierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi. Merii si perii au mare nevoie de toaletari pentru a produce fructe mari, in timp ce la visin si la cires, taierile pot fi facute si la finele verii, dupa recoltare, si nu trebuie sa fie intense.

Pomi fructiferi care necesita taieri anuale sunt: marul, parul, piersicul si prunul; pomi care necesita taieri o data la doi ani sau mai mult sunt: gutuiul, caisul si ciresul, pentru acestia taierea se face pentru a da o forma coroanei si pentru a limita in mare masura dezvoltarea pe inaltime.

Curatarea pomilor primavara. Boli care ii afecteaza

De asemenea, pana la pornirea in vegetatie, trebuie executate taieri cu caracter fitosanitar.

Marul, parul si gutuiul pot fi afectati de focul bacterian al rozaceelor (Erwinia Amylovora), care poate supravietui peste iarna in ulceratiile care s-au format in sezonul anterior pe ramuri si trunchi si poate sa devina o infectie activa din nou in primavara.

Astfel, se impune taierea ramurilor afectate la o distanta de cel putin 50 cm sub limita prezentei simptomelor. Intregul material vegetal se va strange si se va distruge prin ardere. Instrumentele folosite la taiere vor fi dezinfectate dupa fiecare utilizare cu hipoclorit de sodiu 10%, concentratie de 1%.

Ulceratiile de pe trunchi vor fi extirpate, inclusiv tesutul marginal de 2 cm, iar rana se dezinfecteaza. Ranile rezultate la taiere, vor fi dezinfectatee cu 1% oxiclorura de cupru.

De asemenea se realizeaza indepartarea fructelor mumifiate ramase in coroane pomilor sau cele cazute pe sol, impreuna cu frunzele cazute pe sol, si incorporarea lor in sol printr-o aratura (sapatura) adanca sau indepartarea din livada si arderea lor impreuna cu ramurile si lastarii atacati.

Curatarea pomilor primavara. Taieri de corectie

Pe durata perioadei de vegetatie se pot face taieri de corectie, mai ales la sfarsitul primaverii cand pot fi vazuti bine mugurii floriferi care sunt diferiti de mugurii care formeaza ramuri.  Mugurii floriferi au forma rotunda si se formeaza pe partea de la baza ramului, mugurii lemnosi se formeaza spre varful ramului si au forma alungita. La taiere se urmareste sa ramana pe fiecare ram 3-4 muguri floriferi si un mugur din care se va dezvolta un nou ram; mugurele de ram pe cat posibil trebuie sa fie pe partea exterioara a coroanei.

Surse: agrointel.ro, gradinadeacasa2.wordpress.com