September 23, 2021

Declarații contradictorii pe vârsta de pensionare, dar foarte clare în ce privește cumulul pensiei cu salariul. Cel puțin pentru unele categorii.

Declarații contradictorii de la Guvern. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune una iar premierul Florin Câțu, alta. Declarațiile sunt legate de creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Întrebată dacă guvernul are în plan creșterea vârstei de pensionare, Turcan a dat asigurări că nu și a explicat motivele pentru care nu se dorește acest lucru.

S-a vehiculat creșterea forțată a vârstei de pensionare. Nu o creștem special pentru că în România speranța de viață la naștere, speranța de viață la vârsta pensionării și calitatea vieții active sunt sub media UE. Până să ajungă să crească vârsta de pensionare, așa cum au făcut celelalte țări din UE, România are de parcurs această etapă în care, pe de-o parte, stimulezi să rămâi în activitatea profesională și, prin alte măsuri de creștere a ocupării, de îmbunătățire a asistenței sociale, să ajuți și calitatea vieții profesionale să fie una cel puțin la nivelul mediei UE”, a spus ministrul Muncii.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de lege prin care crește, opțional, vârsta de pensionare la 70 de ani, dar și se elimină cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

Am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență și care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat Florin Cîțu.

Legat de eliminarea cumulului de pensie cu salariul la stat, există, bineînțeles, și categorii care fac excepție. Aleșii locali, parlamentarii, membrii Curții Constituționale și cei ai Curții de Conturi vor putea – în continuare – cumula pensiile cu salariile de la stat, pentru că funcțiile alese sau cele definite cu mandat în Constituție nu fac obiectul acestei legi.

 

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.