Dental Alliance
October 7, 2022

Deputat Laurențiu Leoreanu: Ziua de 9 mai, pentru România, are o triplă semnificație, fundamentând principiile libertății, unității și speranței

Acoperisul1

Complexul Tineretului Horia

Petrodan Construction

Ne amintim, în această zi, de momentul de acum 145 de ani, din forul legislativ, atunci când Mihail Kogălniceanu a subliniat statutul de națiune independentă și de sine stătătoare, marcând noul parcurs modern al României de astăzi.
68 de ani mai târziu, pe 9 mai 1945 se încheia cel mai distructiv conflict militar din istorie, Al II-lea război mondial, proclamându-se victoria împotriva Germaniei naziste, moment care avea să redeseneze total structura Europei și parcursul ulterior – economic, social și politic.
Doar 5 ani mai tîrziu, pe 9 mai 1950, încă sub umbra marelui război, Robert Schuman – ministrul francez de externe – avea să intre în istorie cu declarația prin care propunea realizarea unui parteneriat economic între Franța și Germania, menit să stingă secole de conflict printr-o construcție a păcii, colaborării, unității și speranței. Astăzi, Uniunea Europeană, proiectul generat aproape firesc după acea declarație, apare ca o normalitate, fundamentându-se pe valori moderne, stabilitate, evoluție, promovând unitatea în diversitate.
Mă înclin cu respect în amintirea celor care au construit România și Europa de astăzi, dar trebuie să remarc și obligația morală pe care o avem cu toții în a păstra și dezvolta principiile care au stat la baza păcii de decenii și a dezvoltării economice fără precedent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.