Dental Alliance
April 27, 2024

Deputat Oana Bulai: Domeniul construcțiilor a fost declarat de către guvernarea PSD ca fiind unul prioritar și consider că așa trebuie să rămână!

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Guvernul PSD a introdus o serie de facilități pentru acest domeniu, astfel încât să ne păstrăm forța de muncă în țară, dar și să dăm un imbold acestui sector și proiectelor de care România are nevoie.
Rezultatele măsurilor luate de PSD sunt vizibile: în octombrie 2021 se înregistrează circa 430.000 de angajaţi în construcţii, faţă de 317.732 angajaţi în 2018, iar ponderea construcţiilor în PIB-ul României a crescut de la 5% la 7%.
De aceea, consider că menținerea facilităților fiscale pentru acest sector este necesară! Asta dacă ne dorim să ne păstrăm forța de muncă în țară și dacă vrem cu adevărat să dezvoltăm România.

PSD a declarat, la sfârşitul anului 2018, sectorul Construcţii ca fiind unul prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani. În guvernarea PSD au fost adoptate în acest sens mai multe facilităţi fiscale pentru acest domeniu, astfel încât să ne păstrăm forţa de muncă în ţară, dar şi să dăm un imbold acestui sector.

Rezultatele aplicării OUG 114/2018 (da, cea mult blamată de PNL şi USR) după primul an au fost pozitive, lucru confirmat de Federaţia Societăţilor din Construcţii. În septembrie 2019, numărul de contracte noi de muncă (contracte venite mai ales din “piaţă neagră”) crescuse cu circa 60.000, iar încasările la bugetul de stat aferente sectorului construcţii erau cu peste 12% mai mari decât în anul anterior.Datorită măsurilor luate de PSD în 2018, în octombrie 2021 se înregistrează circa 430.000 de angajaţi în construcţii, faţă de 317.732 angajaţi în 2018. Mai mult, ponderea construcţiilor în PIB-ul României a crescut de la 5% la 7%.O anulare a facilităţilor pe care guvernarea PSD le-a adoptat în 2018 pentru sectorul construcţiilor ar avea efecte imediate şi cu un impact negativ. Eliminarea facilităţilor ar însemna salarii mai mici pentru angajaţi, revenirea la fenomenul de „muncă la negru” sau „la gri”. Cel mai grav efect ar fi acela că se va ajunge, din nou, la plecarea din ţară a muncitorilor români, de la specialişti şi până la necalificaţi. Potrivit Federaţiei Societăţilor din Construcţii, la 100.000 muncitori plecaţi, în România vom avea un minus de 8 miliarde de euro/an producţie.Avem nevoie de forţă de muncă în construcţii, iar facilităţile din domeniul construcţiilor sunt garanţia că muncitorii şi investitorii nu vor pleca din ţară. Tocmai de aceea, PSD nu va elimina aceste facilităţi!Motivele sunt numeroase, însă voi prezenta doar câteva dintre ele.În primul rând, păstrarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţiilor înseamnă menţinerea competitivităţii în acest domeniu, ca şi în domeniul IT, fiind o condiţie esenţială pentru susţinerea economiei, în acest moment.Un al doilea argument este acela că nu poţi avea o abordare de tip contabil, iar pentru câteva milioane de lei în plus la buget, cât s-ar câştiga prin eliminarea acestor facilităţi, nu are sens să afectezi grav un domeniu care asigură 7% din PIB, adică vreo câteva miliarde lei.Menţinerea facilităţilor în construcţii reprezintă o condiţie esenţială şi pentru atragerea banilor europeni din PNRR! Pentru a obţine acei bani, va trebui să facem multe lucrări de infrastructură, deci va fi nevoie de forţa de muncă pe care România riscă să o piardă dacă scoate facilităţile actuale, în contextul creşterii preţurilor.Statul nu-şi poate anula propriile angajamente. Atunci când au fost acordate aceste facilităţi prin OUG 114, Guvernul României şi-a luat un angajament faţă de aceşti investitori şi nu ne putem schimba angajamentele, după cum se schimbă Guvernul. Este necesar să existe predictibilitate şi stabilitate în acest domeniu, la fel ca şi în toată economia României.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.