Dental Alliance
April 27, 2024

Deputatul PSD Alexandru Rotaru își prezintă raportul de activitate după doi ani de mandat

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Dragi nemțeni,

Fac parte din noua generație de politicieni, dintre acei tineri care își doresc să construiască pentru România și pentru români și iată că au trecut doi ani de când mi-ați oferit încrederea și votul dumneavoastră pentru a vă reprezenta ca deputat în Parlamentul României, ceea ce înseamnă pentru mine, așa cum am afirmat mereu, o onoare, dar și o responsabilitate, pe care o tratez cu toată seriozitatea. Împreună cu colegii mei care “îndrăznesc să creadă în România” formăm echipă cu seniorii în a duce la bun final programul de guvernare propus de PSD pentru dezvoltarea țării. Prezența mea și a celorlalți tineri parlamentari alături de conducerea Partidului Social Democrat este o nouă dovadă că tânăra generație vine cu forța necesară pentru a demara proiecte pentru România. Conținutul acestui raport de activitate cuprinde cele 81 de propuneri legislative inițiate, în calitate de co-inițiator alături de alți colegi deputați din grupul parlamentar, din care 24 promulgate legi, luările de cuvânt, proiecte de lege cu o importanță deosebită precum și participarea la diferitele delegații, conferințe, evenimente, acțiuni locale, întâlniri și audiențe cu cetățenii.

În următorii doi ani de mandat voi continua, prin prerogativele legislative pe care mi le conferă funcția de deputat ales în Parlamentul României, să mă implic tot mai mult în rezolvarea problemelor și situațiilor cu care se confruntă îndeosebi cetățenii din municipiului Roman și din comunele arondate.

Astfel, după parcurgerea raportului vă invit să-mi împărtășiți opiniile dvs. cu privire la ceea ce ați dori să realizez pe viitor în activitatea mea de parlamentar, în concordanță cu specifiul funcției de parlamentar.

Cu respect

Alexandru ROTARU

deputat PSD

AUDIENȚE, CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ NR. 29, NEAMȚ

În cadrul programului de audiențe de la cabinetul parlamentar situat pe Str. Ștefan cel Mare, nr. 265, municipiul Roman, problemele și sugestiile prezentate de către cetățeni au provenit din diferite domenii, de pildă: – propuneri de modificare a legislației referitoare la asociațiile de proprietari;
– probleme privind pensiile cetățenilor;
– probleme privind ajutorul social;
– probleme referitoare la punerea în posesie și/sau restituirea loturilor de teren care erau moștenire din familie;
– lipsa locurilor de muncă în rândul tinerilor;
– reglementarea prețurilor la utilități (apă-canal) și prețul la gunoi, etc.

Îmi doresc să fiu în permanență alături de cetățeni, să avem o relație bazată pe dialog să-i reprezint cu cinste în Parlamentul României.

Astfel, toate persoanele care doresc să comunice o problemă, o situație deosebită sau pur și simplu o idee bună și utilă pentru societate, sunt așteptate la Cabinetul meu Parlamentar, unde vom încerca să găsim împreună cele mai bune soluții.
Programările pentru audiențe se pot face telefonic, sau direct la sediul cabinetului.

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

15 decembrie 2016 Primirea mandatului

Biroul Electoral de Circumscripție nr.29 Neamț mi-a înmânat mandatul de deputat ales în Parlamentul României.

21 decembrie 2016 Depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor, în şedinţă solemnă

“Eu, Rotaru Alexandru, deputat ales în Circumscripţia electorală nr. 29 Neamţ, Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu.”

28 decembrie 2016 Legea de eliminare a 102 taxe

Legea de eliminare a 102 taxe și tarife a fost transmisă de către președinte pentru reexaminare în Parlament. Comisiile de buget, finanșe și bănci din Senat și Camera Deputaților au luat decizia de respingere a reexaminării, singurul amendament nou aprobat fiind intrarea în vigoare de la 01.02.2017. Intervențiile în cadrul comisiei au făcut referire îndeosebi la taxa Radio TV, c cu precădere din partea opoziției dar și nelămuriri provind impactul bugetar pentru anul ce urmează. Impactul bugetar estimat de către specialiști prin eliminarea celor 102 taxe este de 0.2%.

04 ianuarie 2017 Vot de încredere

Parlamentul a oferit încrederea guvernului condus de Sorin Grindeanu dar și programului de guvernare ce va fi pus în aplicare în perioada 2016-2020. Prin votul acordat ne-am asumat responsabilitatea tuturor măsurilor economice și a propunerilor din timpul campaniei electorale care trebuie să fie realizate.

05 ianuarie 2017 Modificarea Codului Fiscal

A fost modificată legea nr.227/2015 privind codul fiscal prin care pensionarii vor fi scutiți de plata CASS iar pensiile mai mici de 2000 RON nu vor mai fi impozitate! Este prima inițiativă din programul de guvernare PSD care este îndeplinită. Astfel, peste 5 milioane de pensionari cu pensii sub 2000 de lei nu vor mai plăti impozitul de 16% și peste 4 milioane de pensionari vor beneficia de reducerea contribuțiilor la asigurările de sănătate.

27 februarie 2017 Programul Prima Casă

Astăzi în ședința de Guvern au fost adoptate măsuri care vin în ajutorul tinerilor ce doresc să dețină propria casă. Astfel, Programul ‘’Prima Casă’’ 2017 va avea un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou propus de Executiv, iar restul (de 175,5 milioane lei) fiind diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

29 ianuarie 2017 Start-up Nation România

Executivul a aprobat , în cadrul ședinţei de guvern, Ordonanța de urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, program care încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin “Start-up Nation-Romania” se acordă ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi.mici.și.mijlocii. Se estimează, astfel, crearea a minim 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate care vor trebui să angajeze minimum 2 salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani.

03 februarie 2017 Studii fezabilitate autostradă

Elaborarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile din Moldova sunt prevazute în programul de guvernare al PSD respectiv în bugetul Ministerului Transportului! Moldova va avea autostrada!

16 martie 2017 Proiect de lege

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 260 de voturi “pentru” și un vot “împotrivă”, proiectul de lege al deputatului PMP Eugen Tomac ce are în vedere declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională.

28 martie 2017 Proiect de Lege

Camera Deputaților a adoptat marți, 28.03.2017, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fondurile comunitare. Această inițiativă legislativă este foarte importantă pentru demararea în condiții optime a cadrului financiar multianual 2014-2020, domeniul Afaceri Interne. Astfel, noua perioadă de programare se axează pe gestionarea Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare și a Fondului pentru Securitatea Internă, ambele cu o valoare de 120,2 milioane de euro.

30 martie 2017 625 de ani

Municipiul Roman a împlinit 625 de ani de la prima atestare documentară (30 martie 1392) care de-a lungul istoriei a fost și încă este unul dintre cele mai importante centre urbane din Moldova.

04 aprilie 2017 Continuarea Programului Euro 200

Guvernul a aprobat continuarea Programului euro 200 privind acordarea un ajutor financiar în vederea achiziționării unui calculator nou. Beneficiarii acestui program sunt elevii și studenții din cadrul instituțiilor de învățământ de stat din România, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie. AJUTORUL SE ACORDĂ O SINGURĂ DATĂ ÎN CADRUL UNEI FAMILII iar pentru obținerea acestuia beneficiarii întocmesc o cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 din cadrul Hotărârii Guvernului nr. 1294/2004, pe care o depun la instituția de învățământ la care sunt înmatriculați. 

09 aprilie 2017 Delegație Germania

În periaoda 08-09 aprilie 2017 am avut onoarea de a fi unul dintre delegații de la cel de-al XIII-lea congres Yes Young European Socialist care a avut loc în Landschaftspark Duisburg-Nord Germania. Echipa TSD a susţinut în funcţia de vicepreşedinte pe Cătălina Ştefănescu, care ne-a făcut mândri, câştigând alegerile şi ocupând acum funcţie de conducere în biroul YES.

10 aprilie 2017 Legea salarizării Unitare

Legea salarizării unitare urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2017. Va exista un singur salariu minim pe economie, fără diferențe între privat și stat, așa cum este prevăzut și în programul de guvernare. La momentul actual acesta este de 1.450 de lei, la 1 ianuarie 2018 va fi de 1.550 de lei, urmând ca în fiecare an să crească cu câte 100 de lei. Legea salarizării avantajează foarte mult medicii și corectează salariile din armată. Ierarhizarea funcțiilor fiind făcută în baza modelelor practicate în restul statelor membre ale Uniunii Europene, Guvernul alocând suma de 32 de miliarde de lei până în 2020 pentru a alinierea funcțiilor.

11 aprilie 2017 Plen Camera Deputaților PL-x 159/2017

Cu un număr de 255 de voturi “pentru”, s-a aprobat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.15/2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiţii la operatorii economici din industria de apărare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, se dorește asigurarea cadrului legal privind utilizarea sumelor rezultate din valorificarea activelor în activități de investiții privind modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție pentru apărare. Se creează și premisele aplicării unor programe de restructurare și eficientizare, îmbunătățind situația economicofinanciară și diminuând semnificativ plățile restante pentru susținerea programelor de investiții pentru retehnologizarea capacităților de producție pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională.

3 mai 2017 Deschiderea sediului de campanie

Am participat alături de domnul președintele al CJ Neamț Ionel Arsene, domnul senator Dan Manoliu și membrii Organizației PSD Roman la deschiderea noului sediu de campanie al candidatului nostru pentru funcția de primar al Municipiului Roman, domnul Marius Neculai. Cu această ocazie au fost prezentate câteva dintre principalele măsuri incluse în programul său electoral ca viitor primar al Romanului dar a fost sărbătorită și Ziua Internațională a Libertății Presei unde toți jurnaliștii au fost felicitați pentru munca depusă în fiecare zi.

3 mai 2017 Plen Camera Deputaților PL-x 112/2017 fructe proaspete în școli

Programul “Laptele și cornul” va fi unit cu Noul Program care încurajează consumul de fructe și legume în școli. Încă din prima zi al anului școlar 2017/2018 va fi lansat Noul Program în toate statele Uniunii Europene. Pe lângă distribuirea de fructe, legume și produse lactate, se vor include și programe educaționale specifice, menite să explice copiilor cât de importantă este o alimentație bună și modul în care sunt produse alimentele.

19 mai 2017 Doi miniștri în vizită la Roman

Am fost vizitați în orașul nostru de ministrul Sănătății, domnul Florian Bodog și de ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, domnul Gabriel Petrea. Prioritățile Romanului sunt multe, însă faptul că am avut ocazia de a dezbate și analiza câteva dintre ele în prezenţa a doi actori de la nivel guvernamental ne confirmă sprijinul pe care îl avem din partea Guvernului.

20 mai 2017 Marius Neculai, depunerea candidaturii pentru primăria Roman.

Am fost alături de Marius Neculai la depunerea candidaturii pentru primăria municipiului Roman. Este un moment foarte important pentru urbea noastră și cred că a venit momentul ca romașcanii să se îndrepte spre PSD. Romanul are nevoie de cel mai bun primar și PSD a venit cu cea mai bună opțiune – Marius Neculai, un om corect, cu experiență în administrație, cu experiență parlamentară, un om ce va conduce cu demnitate Primăria Roman, un om care nu vine să fie edil ci vine să fie liderul acestui oraș, liderul tuturor romașcanilor!

30 mai 2017 Întâlniri cu romașcanii.

Este important să existe un dialog constructiv între Primar și cetățeni care să nu rămână doar la vorbe și promisiuni, ci să rezolve ulterior cu adevărat măcar o parte din problemele și situațiile dificile cu care se confruntă locuitorii orașului, atât din zona centrală cât și din periferie.

8 iunie 2017 Final de Campanie.

Suntem la finalul unei campanii pe care noi, cei din PSD, am făcut-o într-un mod cât se poate de curat și transparent față de romașcani și sper ca duminică toți cei care se vor prezenta la urne să facă alegerea cea mai potrivită pentru ei. După ziua de 11 iunie, romașcanii vor avea în Marius Neculai primarul pe care-l merită. Este un om care a dovedit că se ține de fiecare promisiune pe care o face, un om cu bun simț, pe care îl recomandă faptele sale. Personal, îl asigur pe Marius de tot sprijinul pe care-l pot acorda din funcția pe care o am și ori de câte ori va fi cazul, voi interveni în măsura posibilităților pentru ca proiectele pe care le va avea în vedere să fie transformate în realitate.

13 iunie 2017 Plen Camera Deputaților

Am votat pentru aprobarea PLx 186/2017 privind ucenicia la locul de muncă și efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

16 iunie 2017 Școala de pregătire politică

Am participat la Școala Politică TSD de la Neptun în perioada 15-18 iunie 2017, unde au fost prezenți sute de tineri. În cadrul unui seminar am prezentat panelul privind Administrația Publică, unde am explicat, împreună cu colegii mei, ceea ce implică exact.

27 iunie 2017 Proiect de Lege

Marţi Camera Deputaţilor, Cameră decizională, a aprobat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 Codul silvic, precum şi pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora (PL-x 230/2017). Am fost unul dintre inițiatorii acestei propuneri legislative, alături de alți 24 de colegi parlamentari. Principalele reglementări sunt:
*Reducerea tăierilor ilegale prin asigurarea pazei tuturor suprafețelor de fond forestier;
**Asigurarea cu lemn de foc necesar încălzirii locuințelor;
***Clarificări cu privire la administrarea fondului forestier prorietate publică a statului, la realizarea scoaterilor definitive și ocupările temporare din fondul forestier și la regenerarea suprafețelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă.
2 iulie 2017 Ziua Comunei Valea Ursului Am avut plăcerea să fiu alături de locuitorii din comuna Valea Ursului cu ocazia serbării anuale “La Izvoarele Bârladului”ediția a XV-a. Apreciez aceste evenimente fiindcă cetățenii reușesc mereu să se adune laolaltă și să se bucure împreună.

10-13 iulie 2017 Deplasare la Bruxelles

Delegația #TSDRomania a participat timp de trei zile la dezbateri și întâlniri cu reprezentanții Uniunii Europene și cu reprezentanții Socialists and Democrats Group in the European Parliament.

În prima zi am participat la prânzul de lucru Youth Guarantee and New Skills Agenda, din Parlamentul European. În cea de-a doua zi la prânzul de lucru, delegația tinerilor social democrați români s-a întâlnit cu Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialist European. S-a discutat despre importanța grupului de europarlamentari români, ai PSD, în cadrul grupului socialist din Parlamentul European dar și despre necesitatea unei bune organizări a partidelor de stânga, la nivel european, în vederea alegerilor din2019. Mulțumim domnului europarlamentar Emilian Pavel pentru primire.

21 iulie 2017 ”Casa Vlădicăi” de la Stănița a devenit, oficial, casă memorială

Comuna Stănița a fost în sărbătoare, joi, 20 iulie. Unul dintre cele mai relevante momente, pe lîngă slujba de pomenire a eroilor neamului, la Monumentul Eroilor din centrul localității, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Ioachim Giosanu, arhiepiscop la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost inaugurarea ”Casei Vlădicăi”.

13 septembrie 2017 Proiect de lege aprobat

În ședința de Guvern de astăzi, 13 septembrie, s-a aprobat proiectul legii internshipului. Tinerii au nevoie să fie sprijiniți pentru a căpăta experiență și pentru a avea acces mai facil pe piața muncii.

15 octombrie 2017 CEx TSD

Comitetul Executiv Național TSD s-a întrunit în București pentru a discuta despre viitorul Congres al Tinerilor Social Democrați. În cadrul ședinței am validat în unanimitate candidatura Președintelui TSD, Gabriel Petrea, pentru un nou mandat. Ne-am dosit o continuitate fiindcă considerăm că actuala echipă TSD s-a dovedit a fi una puternică și productivă.

19 octombrie 2017 CExPSD

Am participat la ședința CEx PSD Neamț, condusă de domnul Ionel Arsene, în cadrul căreia s-a analizat situația politică actuală atât la nivel local cât și la nivel național.

12 noiembrie 2017 Congres TSD

Alături de o parte din echipa TSD Neamț am participat la Congresul TSD de la București, unde am votat pentru continuitate. Gabriel Petrea a primit un nou mandat de Președinte al Tineretului Social Democrat. Felicitări și Succes!

12-15 noiembrie 2017 Prima ediție a Proiectului “Cetățean în Parlament”

Am răspuns afirmativ la invitația venită din partea JCI (Junior Chamber International, Romania) de a intra în ediția pilot a proiectului. Prima zi a fost dedicată training-urilor și workshop-urilor JCI, precum și prezentării procedurilor și modului de funcționare a Parlamentului. În cea de-a doua zi programul a fost orientat spre cunoașterea activității desfășurate de către deputați, participanții au avut ocazia să ia parte în sesiunile de lucru, întâlnirile de grup și sesiunile în plen, alături de deputații care au acceptat această „provocare”. Am discutat despre proiectul –Moldova vrea autostradă” și despre felul cum acest proiect poate fi materializat.

29 noiembrie 2017 Proiect de Lege

Dezbaterea Proiectului de Lege privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea benzinei şi din distribuţia acesteia de la terminale la staţiile de distribuţie a benzinei precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină (PL-x 273/2017). (rămas pentru votul final)

Am susținut faptul că: În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate, spre dezbatere, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea benzinei şi din distribuţia acesteia de la terminale la staţiile de distribuţie a benzinei. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 4 septembrie. La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Comisiei pentru industrii şi servicii.
Membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură au examinat proiectul de lege în şedinţa din 7 noiembrie 2017. Din numărul total de 19 membri ai comisiei au fost prezenţi la dezbatere 17 deputaţi. Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au examinat proiectul de lege în şedinţa din 26 septembrie şi 21 noiembrie 2017. Din totalul de 16 membri ai comisiei, au participat 11 deputaţi.

01 decembrie 2017 Ziua Națională a României

Aniversăm cu respect în fiecare an Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie, prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român. Este ziua în care toţi românii îşi onorează ţara şi cinstesc cu profundă recunoştinţă, generaţiile care au luptat pentru unitatea neamului românesc.

06 decembrie 2017 Acțiune de Sf. Nicolae

Pentru 30 de copilași din cadrul Fundației ,,Episcop Melchisedec,, din Roman a venit Moș Nicolae cu dulciuri. Am fost emoționat la primirea multor zâmbete sincere și inocente din partea lor.

15 decembrie 2017 Autostrada Moldova-Brașov

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe: autostrada Moldova – Transilvania înseamnă Bacău – Braşov. În urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că această autostradă este mult mai ușor de realizat, atât tehnic cât și financiar, costurile fiind mult mai mici în comparație cu autostrada Iați – Tg. Mureș. Finanțarea este asigurată. Recent reprezentații guvernului au ajuns la consens cu Instituții precum Banca Mondială, Banca Europeană de Dezvoltare și Reconstructii. Foarte important de precizat este că această autostradă va trece prin Roman, cu legătura spre Piatra Neamț!

16 decembrie 2017 CExTSD

Am participat în zilele de 16-17 Decembrie 2017 la Comitetul Executiv Național al TSD de la Brașov. În cadrul ședinței s-au abordat subiecte de actualitate și s-a stabilit un calendar al activităților pentru anul 2018. De asemenea, așa cum a promis ministrul Gabriel Petrea, se va demara și un amplu program de formare în rândul membrilor TSD.

20 decembrie 2017 Lege pentru completarea art. 28 din Legea tinerilor nr. 350/2006

Prin această modificare legislativă, tinerii vor putea beneficia de un buget prin care le sunt finanțate proiectele și activitățile educaționale. La fel, ONG-urile cu activități destinate tinerilor pot beneficia de fonduri de la toate consiliile locale.

22 decembrie 2017 Bugetul de stat pe 2018

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 a fost adoptat în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de astăzi, 22 decembrie. Este un buget care va continua dezvoltarea României, va implementa măsurile prin care atât românii ca și persoane fizice cât și firmele din România să obțină venituri mai mari, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

28 decembrie 2017 Memorandum pentru sprijinirea angajaților din domeniul IT

Guvernul României a aprobat un Memorandum pentru sprijinirea angajaților din domeniul IT, cercetaredezvoltare, al persoanelor cu dizabilități și al sezonierilor astfel încât veniturile nete ale acestor categorii să nu fie afectate, în contextul transferului contribuțiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018.

10 ianuarie 2018 Continuarea programului de susținere a produsului Tomate

În urma succesului pe care l-a avut Programul de susținere a produsului Tomate în spații protejate, derulat în 2017 de către MADR, s-a decis continuarea programului și în acest an. “După primul an de implementare (2017), au fost livrate pe piață peste 50.000 tone de roșii proaspete de către 8.024 legumicultori, beneficiari ai programului, suma plătită către aceștia în anul 2017 fiind de 23.667.674,62 euro.”

12 ianuarie 2018 Proiect de lege pentru tineri

Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care autoritățile publice locale vor aloca un procent de 5% din totalul posturilor tinerilor care se află în sistemul de protecție, provin din acesta sau au un copil în întreținere. Instituțiile publice locale vor putea angaja, timp de 2 ani de zile, #tineridezavantajați cu vârsta între 16 și 26 de ani, pentru a putea dobândi diverse competențe și experiență pe piața muncii.

1 februarie 2018 Prima sesiune ordinară pe anul 2018

Camera Deputaţilor este convocată în prima sesiune ordinară a anului 2018, potrivit art. 66 alin (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, și ale art. 34 lit a) din Regulamentul Camerei Deputaților, conform deciziei publicate în Monitorul Oficial numărul 80 din 26 ianuarie 2018.

6 februarie 2018 Legea 258/2017

Prin Legea 258/2017, intrată în vigoare la începutul anului, băncile sunt obligate să ofere, la cerere, o serie de servicii gratuite tuturor românilor cu venituri lunare mai mici de 2.497 lei.

8 februarie 2018 Prevenirea și combaterea violenței în familie

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, fiind introduse noi măsuri pentru protejarea imediată a victimei și înlăturarea agresorului. Prin actualul proiect de act normativ ne propunem o schimbare de paradigmă cu privire la managementul integrat al cazurilor de violență domestică, în principal, prin protejarea imediată a victimei și prin înlăturarea agresorului, prin intermediul reglementării Ordinului de protecție provizoriu (OPP). În acest sens, pilonul central al legii este reprezentat de #OPP un instrument în materie administrativă, care îi va permite polițistului să intervină rapid pentru protejarea victimei și pentru înlăturarea de îndată a agresorului din domiciliu.

15 februarie 2018 Sprijin financiar pentru agricultori

Agricultorii vor beneficia și în 2018 de sprijinul financiar necesar pentru reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, permițând astfel o reducere a costurilor de producție în sectorul agricol prin rambursarea diferențelor de accize. Suma alocată de Guvern în acest scop pentru anul în curs este de 320,581 milioane lei și va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2018.

2 martie 2018 Beneficiile legii salarizării unitare

Educația și sănătatea reprezintă două dintre prioritățile cele mai importante ale echipei social-democrate. Începând cu ziua de 1 martie 2018, salariile personalului didactic, medicilor și asistenților medicali din unitățile sanitare publice s-au majorat conform prevederilor Legii Salarizării Unitare. Este cea mai mare mărire efectuată vreodată de Guvern. Salariile pentru medici și asistenți au urcat direct pe grila salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022, iar în învățământ, profesorii primesc 20% în plus la salariu. De pildă, salariul unui medic primar va ajunge de la 4.000 de lei la peste 15.000 de lei, la care se adaugă vechimea și toate celelalte sporuri de care beneficiază iar un învăţător cu studii de nivel liceal, debutant şi cu o vechime de până la un an în învăţământ, va avea un salariu de bază de 3.197 de lei. Mă bucur că s-a pus în practică această măsură atât de importantă pentru sistemul educațional și sistemul de sănătate din țara noastră. Guvernarea PSD a dovedit încă o dată că își respectă Programul de guvernare și promisiunile făcute românilor de a majora substanțial salariile din educație și sănătate și de a oferi servicii de calitate.

7 martie 2018 Ordonanţa de Urgenţă 91/2017

Camera Deputaților a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 91/2017 care majorează salariile cu până la 15% pentru mai multe categorii profesionale, stabileşte plata orelor suplimentare ale poliţiştilor cu 75% din solda lor de bază, plafondându-le la 3% şi dublează salariile personalului Institutului Elie Wiesel.

10 martie 2018 Congres Extraordinar al PSD

Împreună cu colegii mei din PSD Neamț am fost prezent la Congresul Extraordinar al partidului social democrat, partidul de suflet al tuturor românilor.

14 martie 2018 Stop pungilor din plastic!

Prevenirea și reducerea impactului ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje asupra mediului constituie una din datoriile pe care le avem față de generațiile viitoare. În ședința de vot final al Camerei Deputaților, Grupul parlamentar al PSD a votat pentru adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Noua lege interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner.

20 martie 2018 Programul Rabla

Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto național pentru a avea un aer mai curat și ca să încurajeze o conduită activă pentru protecția mediului.Față de anii precedenți există noutăți și beneficii importante. În premieră se acordă și un eco-bonus, iar din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare. Scopul major al Programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimul rând să sprijine industria auto românească. Accesarea Programului “Rabla Plus” NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat iar prima de casare oferită în cadrul Programului “Rabla Clasic” se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.

27 martie 2018 Ședința solemnă comuna a Camerei Deputaților și Senatului

Celebrăm 100 de ani de la istorica Declarație a Sfatului Țării prin care s-a decis unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918 Basarabia a devenit astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Ulterior au urmat celelalte provincii românești (Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina) – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

30 martie 2018 Municipiul Roman, 626 de ani de atestare documentară

Municipiul Roman, unul dintre cele mai importante centre urbane din Moldova de-a lungul istoriei, împlinește 626 de ani de la prima Atestare Documentară (30 martie 1392). Este o zi memorabilă pentru noi, romașcanii. Zi în care trebuie să fim mândri că avem o istorie atât de bogată, să fim mai uniți și implicați pentru a îmbunătăți locul în care trăim și să lăsăm un oraș dezvoltat, plin de oportunități pentru generațiile viitoare. Le doresc tuturor romașcanilor să fie sănătoși, fericiți și bogați spiritual.

05 aprilie 2018 Casa Celibidache

În ședința extraordinară a CJ Neamț au fost aprobate toate proiectele de hotărâre supuse votului consilierilor județeni. De o importanță majoră pentru municipiul Roman este Casa Celibidache (fosta școală de muzică), o clădire cu o valoare spirituală foarte mare pentru noi, romașcanii, care va fi reabilitată în urma rectificării bugetare aprobată tot astăzi. Felicit startul acestor proiecte în beneficiul tuturor nemțenilor și sunt încrezător că vor urma și altele, toate de o importanță semnificativă.

18 aprilie 2018 Pl-x pentru completarea art.6 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000

În plenul Camerei Deputaților, cu 251 de voturi “pentru” și o singura “abținere”, a fost adoptat Proiectul de lege pentru completarea art.6 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000. Astfel se propune ca, pe perioada organizării şi desfăşurării fazelor zonale/regionale ale competiţiilor sportive şcolare, organizate în cadrul Olimpiadelor Naţionale ale Sportului Şcolar Olimpiadei, Ministerul Tineretului şi Sportului să pună la dispoziţia organizatorilor, gratuit, bazele şi instalaţiile sportive aflate în subordinea sa, cu obligativitatea respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor acestora. Aceasta are ca scop încurajarea evenimentelor sportive școlare spre sportul de performanță care se poate realiza doar prin desfășurarea acestor competiții în condiții optime.

24 aprilie 2018 Burse pentru studenți defavorizați, doctoranzi și cercetătoril postdoctorat

Ministerul Fondurilor Europene acordă burse în valoare de 155 milioane euro studenților defavorizați, doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat. Educația, socotită în programul de guvernare factor strategic de dezvoltare a României, este un domeniu susținut inclusiv prin finanțare din fonduri europene. Prin astfel de inițiative, se urmărește stimularea cercetării universitare aplicate, a antreprenoriatului și a incluziunii sociale. Ghidul solicitantului pentru Bursa Student Antreprenor este disponibil la adresa: https://goo.gl/LefSEU

08 mai 2018 Proiectul DiscoverEU

La împlinirea vârstei de 18 ani, Tinerii Europeni, inclusiv cei din România, vor putea să călătorească gratuit prin Europa în această vară, în cadrul unui program intitulat #DiscoverEU. Iniţiativa, apărută printr-o propunere a Parlamentului European, are un buget de 12 milioane de euro în 2018, pentru a finanţa biletele de transport. Programul va fi deschis în iunie pentru candidaţii în vârstă de 18 ani la 1 iulie, printr-un site pe internet, „Portalul european al tineretului”. ➡️ https://europa.eu/youth/eU_ro Candidaţii selecţionaţi vor trebui să urmeze un itinerar prestabilit, cu trenul, autobuzul, feribotul şi cu avionul în unele cazuri. Călătoria lor va dura „până la 30 de zile” şi va include „între una şi patru destinaţii străine”.

9 mai 2018 Înființărea unui birou în mun. Roman

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț, toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate. Pentru locuitorii din zona Roman s-a făcut încă un pas în vederea înființării unui birou al comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, prin schimbarea destinației unui imobil din infrastructură de învățământ în cea de infrastructură socială. Se dorește astfel să se vină în sprijinul beneficiarilor din zonă municipiului nostru, care la acest moment sunt nevoiți să se deplaseze la Piatra-Neamț pentru evaluare.

15 mai 2018 Comisia de Transporturi și Infrastructură

În cadrul Comisiei de Transporturi, am acordat un aviz pozitiv în vederea modificării proiectului de lege nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. În calitate de inițiator am propus ca dispozitivele destinate măsurării vitezei să se instaleze exclusiv pe autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. De asemenea, dispozitivele de tip pistol, destinate măsurării vitezei să se utilizeze la o distanță de maxim 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. 🔸Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele poliției rutiere, de către polițiștii care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive.

16 mai 2018 PL-x important pentru primarii şi viceprimarii din România

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat cu votul Grupului parlamentar al #PSD, un proiect de lege important pentru primarii şi viceprimarii din România, în special pentru cei din mediul rural. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.161/2003 prevede faptul că primarii şi viceprimarii, pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile pe care le exercită ca aleşi locali.

20 mai 2018 Ziua comunelor Ion Creangă și Icușești

Cu mare plăcere am fost alături de locuitorii comunelor Ion Creangă și Icușești pentru a sărbători împreună Ziua Comunei. Am apreciat întotdeauna aceste evenimente importante care reușesc să strângă comunitatea laolaltă și să aducă bucurie oamenilor. Le-am mulțumit domnilor primari, Petrică Prichici și Săbărel Roșu, pentru invitații. Cetățenilor comunelor le-am urat multă sănătate, fericire și La mulți ani!

21 mai 2018 Delegație a Adunării Naționale Populare Chineze

O delegație a Adunării Naționale Populare Chineze, condusă de domnul Cao Jianming, vicepreședintele Comitetului permanent al Adunării Naționale Populare, se află în aceste zile în vizită în România. Am fost onorat să particip la dineul oficial, oferit în onoarea delegației de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, în cadrul căruia principalele chestiuni importante pe care le-am discutat au constat în: investiții chineze în România; creșterea exporturilor, prin valorificarea cât mai eficientă a Protocoalelor încheiate între agenţiile română şi chineză cu competenţe în acest; linie de cale ferată ConstanțaBucurești-Cluj-Budapesta, de mare viteză; interes ridicat în parteneriat public privat; Investiții în infrastructură, având în vedere poziționarea strategică a României pe tronsoanele culoarelor europene de transport și, complementar, pe cel al Noilor drumuri ale Mătăsii. Dezvoltarea relațiilor de cooperare reprezintă o prioritate pentru dimensiunea de politică externă a Programului de Guvernare. Guvernul este hotărât să mențină la un nivel ridicat dilogul politic și apreciază în mod deosebit această vizită, care, împreună cu celelalte vizite la nivel înalt din ultimii ani, reflectă interesul comun pentru un dialog politic consistent, ca mijloc esențial pentru stimularea colaborării bilaterale în ansamblu. Din delegația chineză fac parte mai mulți înalți demnitari: dl. Wang Xiankui, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și afaceri rurale din ANP, dl. Han Xiaowu, secretar general adjunct al Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare, vicepreședinte al Comisiei de supraveghere și justiție a ANP, dl. Guo Qingping, vicepreședinte al Comisiei pentru probleme financiare și economice a ANP, precum și dl. Xu Feihong, ambasadorul Chinei în România. Agenda completă a întâlnirii a cuprins subiecte de interes comun în relația #România_China, obiectivul principal fiind consolidarea relațiilor bilaterale.

30 mai 2018 Programul Investește în Tine

Proiectul “Investește în tine”, din cadrul Programului de guvernare, oferă posibilitatea fiecărui tânăr să își plătească studiile, să aibă acces la servicii medicale de calitate și să investească în dezvoltarea lui profesională. Împrumuturile pentru tineri sunt fără dobânda și sunt garantate de stat.

13 iunie 2018 Finanțarea a două programe de interes național

Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre care prevede finanțarea a două programe de interes național (PIN) destinate persoanelor vârstnice. Cele două PIN-uri, ”Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” și ”Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială”, vor fi implementate în perioada 2018 – 2020. Bugetul total alocat este de aproximativ 115.000.000 lei.

20 iunie 2018 Legea despre asistații sociali

Astăzi s-a votat Legea prin care asistații social, apți din punct de vedere fizic și intelectual, care refuză un loc de muncă, vor pierde ajutorul social. Este vorba despre inițiativa parlamentarilor ALDE privind modificarea şi completarea Legii nr.416/2001, în principal, în sensul instituirii unor măsuri de responsabilizare a persoanelor asistate social, un subiect delicat, care a fost tranșat în spirit liberal și în litera Constituției: Este necesar ca România să-și îndrepte eforturile bugetare pentru susținerea persoanelor care, în mod real, nu se pot întreține singure și să înceteze să încurajeze nemunca, mai ales în contextul actual, al unei crize acute de forță de muncă!

20 iunie 2018 PL-x privind internshipul

Camera Deputaţilor a adoptat un proiectul de Lege privind #internshipul. Actul normativ iniţiat de Executiv, în concordanţă cu Programul de Guvernare 2017-2020- secţiunea “Șanse reale pentru tineri”, a fost adoptat cu amendamentele aduse de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor și stabilește modalități de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. În acest sens, indemnizația de internship este cel puțin egală cu 50% din echivalentul salariului minim brut pe țară, iar la finalul programului tânărul va primi un certificat de internship. Este un pas foarte important pentru a garanta șanse reale pentru #tinerii din România.

26 iunie 2018 Proiectul Legii Muntelui

Camera Deputaţilor a adoptat cu 245 voturi pentru, unul împotrivă şi 28 abţineri, proiectul Legii Muntelui pentru care se alocă un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, cu scopul de a susține zonele montane. Prin aceasta se urmărește: ➡️Sprijinirea financiară și materială pentru constituirea și dezvoltarea formelor asociative în zona montană a producătorilor și procesatorilor agricoli în vederea comercializării produselor cu impact semnificativ din punct de vedere economic, social și de mediu; ➡️Sprijinirea financiară și materială a asociațiilor de producători pentru a avea acces pe piețe, în vederea promovării și desfacerii produselor montane, pentru valorificarea superioară a acestora, în interesul prioritar al producătorilor agricoli; ➡️Sprijin pentru familiile tinere de agricultori de munte, care își întemeiază gospodării și cresc animale – cel puțin cinci vaci. Acestea vor fi scutite de impozitul agricol și impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înființare și de 50% din acestea, în anii următori. Legea Muntelui vine să asigure un cadru legal în vederea ocrotiri arealului geografic şi natural din zonele de munte.

27 iunie 2018 Pl-x privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale

În şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, Grupul parlamentar al #PSD a votat pentru adoptarea proiectului de Lege privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, act normativ care prevede, în sistem pilot, posibilitatea ca şoferii să plătească amenzile în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, faţă de 48 de ore, așa cum prevedea legislaţia anterioară. Potrivit noii legi, agentul constatator va specifica această posibilitate în procesul verbal.

1 iulie 2018 PSD își respectă promisiunile

Începând de la 1 iulie 2018, Guvernul PSD va crește punctul de pensie de la 1.000 lei, la 1.100 lei. Mai mult, indemnizația socială pentru pensionari se va majora de la suma de 520 lei, la suma de 640 lei. Continuăm să ne respectăm promisiunea astfel încât de la 1 ianuarie 2021 punctul de pensie să ajungă la valoarea de 1.775 lei, respectiv 45% din salariul mediu.

5 iulie 2018 Dublarea subvențiilor lunare pentru angajatorii care angajează șomeri

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede dublarea subvențiilor lunare pentru angajatorii care angajează șomeri. Mai mult, subvențiile au fost majorate la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu. OUG a fost inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

9 iulie 2018 Adoptarea Codului Administrativ

A fost adoptat Codul Administrativ care va permite o administrație mai modernă și mai eficientă, ceea ce se va reflecta în calitatea vieții românilor și în relația cetățenilor cu funcționarii. Au fost transpuse în lege elemente ce țin de descentralizare, adică de mutarea deciziilor mai aproape de oameni. De asemenea, au fost îndepărtate contradicțiile legislative care făceau imposibilă uneori aplicarea legii. La nivelul administrației publice locale este clarificată problema răspunderii pe care o au funcționarii publici și, respectiv, aleșii locali. Totodată, sunt incluse prevederi pentru a crește calitatea și accesibilitatea serviciilor oferite de administrația publică locală. Mai mult, CodulAdministrativ face posibil să avem funcționari publici mai bine pregătiți și mai corect evaluați, întrucât clarifică evaluarea și testarea funcționarilor publici. Nu în ultimul rand, o altă prevedere importantă este cea legată de redevențe. Astfel, 40% din sumele încasate ca redevență vor rămâne la primărie, 40% vor merge la Consiliul Județean și doar 20% vor merge la Guvern Codul administrativ este un element major din Programul de #Guvernare asumat de #PSD.

13 iulie 2018 Stimulente financiare pentru elevii de 10

În ședința de Guvern s-a hotărât ca absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a care au încheiat examenele din această vară cu media generală 10 să primească stimulente financiare, în semn de apreciere a performanței realizate. Sumele acordate sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare elev care a obținut media generală 10 la Evaluarea Națională, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare elev care a obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat 2018. De aceste stimulente vor beneficia 345 de absolvenți de clasa a VIII-a și 139 de absolvenți de clasa a XII-a.

18 iulie 2018 Modificările aduse venitului minim garantat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 18 iulie, modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Conform noilor prevederi, o persoană aptă din punct de vedere fizic și intelectual, care refuză un loc de muncă oferit, va pierde dreptul la ajutor social. Este vorba despre inițiativa parlamentarilor ALDE privind modificarea şi completarea Legii nr.416/2001, în principal, în sensul instituirii unor măsuri de responsabilizare a persoanelor asistate social, un subiect delicat, care a fost tranșat în spirit liberal și în litera Constituției: Este necesar ca România să-și îndrepte eforturile bugetare pentru susținerea persoanelor care, în mod real, nu se pot întreține singure și să înceteze să încurajeze nemunca, mai ales în contextul actual, al unei crize acute de forță de muncă! 9 august 2018 Lansarea în dezbatere publică a Proiectului de Lege privind sistemul public de pensii Aceasta este încă o dovadă a faptului că actuala guvernare condusă de premierul Viorica Dăncilă își îndeplinește promisiunile făcute românilor în Programul de Guvernare. Noua lege a pensiilor prevede, printre altele, eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diverse.

16 august 2018 Satul Pildești, sărbătoarea dedicată Centenarului Marii Unirii

Am fost alături de locuitorii din satul Pildești, alături de care am participat cu drag la sărbătoarea dedicată Centenarului Marii Unirii în cadrul căreia s-a inaugurat monumentul dedicat eroilor. Prin construirea acestui monument în memoria localnicilor care de-a lungul istoriei zbuciumate și-au vărsat sângele pentru apărarea pământurilor unei țări greu încercate, comunitatea locală a arătat gratitudinea față de eroii comunei Cordun, dar și față de cei ce au luptat cu prețul vieții pentru binele și bunăstarea generațiilor viitoare. Felicitări domnului primar și tuturor celor care au făcut din această zi una cu profunde semnificații religioase și patriotice! Felicitări celor care, astăzi, au primit titlul de cetățean de onoare!

24 august 2018 Amenzile contravenționale

Începând de astăzi, 24 august, amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore). Conform MAI, există și posibilitatea plății online a amenzilor, acest lucru se poate face la adresa: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi

5 septembrie 2018 Programul Bani de liceu

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a majorat cuantumul sprijinului financiar acordat beneficiarilor programului naţional de protecţie socială ”Bani de liceu”. Valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 de lei la 500 de lei pe membru de familie.

27 septembrie 2018 Subvenții atât pentru angajatori, cât și pentru angajați

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se modifică și se completează normele de aplicare a OUG 60/2018, care prevede acordarea de subvenții atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Astfel, angajatorii care încheie un contract de ucenicie sau de stagiu, după caz, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie/stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună. Suma acordată anterior era de 1.125 lei, în cazul ucenicilor, și 1.350 lei, în cazul absolvenților.

06 octombrie 2018 Slujba de resfințire a Capelei

Am participat cu drag la slujba de resfințire a Capelei cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” situată în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Îi felicit pe organizatori pentru reușită acestui important eveniment creștin, pentru strângerea laolaltă a preoților din Protopopiatul Roman, a persoanelor venite pentru închinare dar și a elevilor și cadrelor didactice din Roman și împrejurimi care au primit binecuvântarea Ierarhului în cadrul celei de a VI-a ediții a proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”.

09 octombrie 2018 Turismul, TVA 5%

Partidul Social Democrat continuă să-și respecte măsurile din programul de guvernare. Turismul, prioritate pentru Guvern! TVA de 5%, de la 1 noiembrie 2018. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgenţă privind unele modificări fiscal bugetare prin care se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel, serviciile de catering şi pentru parcurile de distracții. Astfel, după cum a afirmat și doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă: “România va avea cea mai redusă cotă de TVA din UE aplicată în turism. O reducem la 5%”. Aceasta va fi extinsă la domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, activitățile sportive, recreative şi distractive. Această importantă măsura a fost luată pentru promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern şi stimularea creșterii economice.

11 octombrie 2018 Aprobarea Programului Investește în Tine

Guvernul a aprobat programul „Investeşte în tine”, prin care tinerii care au intre 16 şi 26 de ani pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei, iar cei între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei. Guvernul s-a angajat că „Tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani vor fi susţinuţi şi vor putea să apeleze la credite fără dobândă sau alte cheltuieli adiacente, garantate în proporţie de 80% de către stat, pentru plata cursurilor, chiriei, a unei părţi din construcţia unei locuinţe sau achiziţia unei locuinţe”. Programul permite, printre altele: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

23 octombrie 2018 Pl-x pentru Autostrada Iași-Tg.Mureș

În cadrul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură, proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrata Iași – Târgu Mureș (PLx 557/2017) a primit un raport de adoptare cu unanimitate de voturi. Suntem în an Centenar iar Autostrada Unirii este fără doar și poate un obiectiv de strategie, pentru că pe lângă regiunea Moldovei din nord-estul României, aceasta deservește și republica Moldova, care, după cum știm, a fost actor principal acum 100 de ani în toată acestă manifestare. Domnul Președinte, Lucian Bode, a afirmat că întreaga Comisie vrea să ajute Guvernul să implementeze acest proiect de o importanță vitală, imperios necesar pentru dezvoltarea României în ansamblu și a Moldovei în special. După cum am afirmat și în timpul comisiei, consider că nu trebuie să ajutăm neapărat Guvernul, ci trebuie să ajutăm țara în sine, pe toți cetățenii care așteaptă această autostradă de mult timp. Cred că este firesc ca un astfel de proiect de lege, indiferent de regiunea în care tinde, să primească susținere de la toți membrii comisiei fiindcă România are nevoie de acest tip de investiții pentru a se dezvolta. La momentul actual, autostrada în toată România, trebuie să fie o normalitate, un bun al țării de care orice cetățean să se poată bucura. Personal am votat acest proiect de lege și i-am îndemnat și pe colegii mei să procedeze la fel, cu promisiunea că dacă vor mai apărea astfel de proiecte și în alte regiuni ale țării, la rândul meu le voi fi cu siguranță alături.

24 octombrie 2018 Legea offshore

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, 24 octombrie, una dintre cele mai importante legi din ultimele decenii, cu impact major asupra dezvoltării economice şi asupra siguranţei energetice a ţării noastre. Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, act normativ iniţiat de Guvern, a fost adoptat, la reexaminare, cu amendamentele admise în cadrul Comisiei pentru buget şi finanţe, Comisiei pentru industrii şi servicii şi Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Legea offshore are o importanţă strategică imensă pentru ţara noastră, reprezentând o oportunitate pentru independenţa energetică, constituind totodată şi o bază solidă pentru dezvoltarea economică în anii care vor veni. Proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, are o serie de prevederi care aduc avantaje majore României, prin încasarea de redevenţe şi impozite, prin extinderea reţelei de distribuţie gaze naturale, de care va beneficia o importantă parte a populaţiei ţării, însă câştigurile se vor putea măsura şi prin dezvoltarea unor industrii pe orizontală şi prin crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, s-a găsit o formulă prin care investitorii, care dispun de tehnologia necesară exploatării de gaze naturale din Marea Neagră să fie motivaţi, astfel încât să existe un echilibru între câştigurile statului român, pe de o parte, şi profiturile lor, pe de altă parte. Astfel, 50% din producţia de gaz rezultată în urma exploatărilor offshore va fi tranzacţionată pe bursa din România, iar investitorii vor avea dreptul la o deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar. Mai mult, sumele datorate de investitori ca impozit asupra veniturilor suplimentare se vor colecta într-un cont special utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale precum şi alte investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se va face prin hotărâre a Guvernului.

07 noiembrie 2018 PLx 557/2017 Autostrada Iași-Tg.Mureș

S-a votat cel mai important proiect de infrastructură de care are nevoie România la acest moment și în special zona Moldovei, de altfel și cea mai săracă și subdezvoltată zonă din Uniunea Europeană. PLx 557/2017 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrata Iași – Târgu Mureș a trecut cu majoritate de voturi. Mă bucură enorm rezultatul obținut de acest proiect fundamental care își justifică în totalitate necesitatea și oportunitatea, însă este rușinos că mare parte a colegilor din opoziție au încercat și continuă să-și asume meritele depline ale acestuia. Partidul Social Democrat a votat pentru adoptare, dorința și respectul față de cetățenii româniei primează, așa că afirmațiile la adresa cuiva trebuie să înceteze. După cum s-a văzut zilele trecute, unii colegi parlamentari au acționat ca de obicei, au lansat în spațiul public foarte multe dezinformări susținând ferm faptul că mai mulți colegi moldoveni din PSD au votat pentru retrimitere în ședința de luni, 5 noiembrie. Personal, am susținut și votat pozitiv această inițiativă de la început, dincolo de orice considerente politice sau de altă natură. Intervenția mea pentru susținerea proiectului din cadrul Comisiei pentru Transporturi și infrastructură, din 23 noiembrie, în care proiectul a și primit cu unanimitate de voturi un raport de adoptare, dovedește clar că AutostradaUnirii este fără doar și poate un obiectiv de strategie pentru că, pe lângă regiunea Moldovei, aceasta deservește și republica Moldova, care, după cum știm, a fost actor principal acum 100 de ani în toată acestă manifestare. Suntem în an Centenar, iar Autostrata reprezintă astfel un pilon important și în ceea ce privește politica României față de Republica Moldova. Este firesc ca un astfel de proiect de lege, indiferent de regiunea în care tinde, să primească susținere de la noi toți fiindcă România are nevoie de acest tip de investiții pentru a se dezvolta. La momentul actual, autostrada în toată România, trebuie să fie o normalitate, un bun al țării de care orice cetățean să se poată bucura. Lipsa unui tronson de drum care să conecteze regiunea de nord-est a României, a condus de-a lungul ultimului deceniu la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor, iar în viitor discrepanța ar fi fost cu siguranță una tot mai mare, lucru care se poate traduce ușor prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare. Chiar avem nevoie de această autostradă și le mulțumesc tuturor celor care au votat acest proiect legislativ, de o importanță semnificativă pentru țară! A8 este un obiectiv indispensabil și sunt încrezător că efectele vor fi cele pe care cu toții le așteptăm. Dacă vor mai apărea astfel de proiecte și în alte regiuni ale țării, la rândul meu le voi susține cu siguranță.

21 noiembrie 2018 Pl-x 328/2018 serviciile de transport public local

Camera Deputaților a adoptat mai multe proiecte de legi care au fost dezbătute înainte de a intra pe ordinea de zi. Printre acestea s-a regăsit și Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007 (Pl-x 328/2018) care a fost votat cu 244 „pentru” și 26 de abțineri. Camera Deputaților a fost for decizional. Este vorba despre un proiect foarte important la care au lucrat trei comisii de specialitate, respectiv Comisia pentru Transporturi și Infrastructură, Comisia pentru Industrii și Servicii și Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, proiect care a avut parte de foarte multe amendamente admise cât și respinse. Pe scurt: s-a stabilit legea transportului în UAT precum și domeniul de reglementare; noua lege se aplică doar transportului public local de persoane. De asemenea, s-a clarificat modul exact în care se stabilește atribuirea directă a contractelor. Prezenta lege stabileşte astfel cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, competenţele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare înfiinţării, organizării, autorizării, gestionării, finanţării, exploatării, monitorizării şi controlului funcţionării serviciilor publice de transport în comune, oraşe, municipii, judeţe, asociaţii de dezvoltare intercomunitară și alte forme de asociere între unitățile administrativ-teritoriale. Programele serviciilor publice de transport de persoane pe trasee la nivel local sau la nivel judeţean se realizează cu aprobarea consiliului local, consiliului judeţean. Consiliului General al Municipiului Bucureştisau a adunării generale a asociației de dezvoltare intercomunitară sau a altei forme de asociere între unitățile administrativ teritoriale în baza mandatului primit de la unitățile administrativ-teritoriale membre, după caz.

28 noiembrie 2018 Ședinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri

30 noiembrie 2018 Evenimente dedicate Centenarului Marii Unirii de la 1918

Am avut deosebita plăcere de a participa în localitatea Oniceni, județul Neamț, la evenimentele dedicate Centenarului Marii Unirii de la 1918. Imnul național al României: “Deșteaptă-te, Române!” a fost intonat de către toți cei prezenți, iar după slujba de TeDeum a urmat slujba de pomenire a Eroilor Neamului, a celor care și-au dat viața pentru mai binele țării în care trăim astăzi. Felicitări elevilor, profesorilor, directorilor, preoților, autorităților și tuturor celor care au contribuit la realizarea unui eveniment atât de deosebit. La mulți ani români! La multi ani România!

1 decembrie 2018 Centenarul Marii Uniri

Momente de curaj și demnitate, fapte de bravură și sacrificiu, eroism în cel mai pur sens al cuvantului. Pe astfel de episoade istorice s-a întemeiat neamul și s-a pus piatra de temelie a țării noastre. Acum 100 de ani, mobilizați de patriotism, plini de viziune și dornici să-și vadă visul implinit, românii trăiau și simțeau un astfel de moment și-și strigau crezul: o Românie Mare, puternică și unită. 1 Decembrie este ziua în care sărbătorim ceea ce ne unește ca popor, este ziua în care eu îmi doresc ca împreună să privim spre viitor, să lăsăm deoparte ceea ce ne dezbină, să fim mândri de istoria nostră, să ne amintim să fim mai buni și mai uniți unii cu alții, să respectăm și să păstrăm cu sfințenie valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne aducem aminte de trecut, de bunicii și străbunicii noștri, de patriotismul și marea lor dragoste de neam, de iubirea de țară, de limbă, de tradiții și obiceiuri. Trebuie să fim uniți, responsabili și încrezători în forțele proprii, să ne mândrim cu ce am realizat și să ne mobilizăm pentru viitor construind în prezent! La mulți ani romașcani! La mulți ani nemțeni! La mulți ani Români! La mulți ani România!

18 decembrie 2018 Lansarea aplicațieie Start-Up Nation 2018

Aplicația pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018 se deschide joi, 27 decembrie 2018, ora 11:00. Aplicația va rămâne deschisă timp de 30 de zile lucrătoare. Alocația financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

19 decembrie 2018 Legea Zootehniei

Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă “Legea Zootehniei”. Aceasta, cu modificările și completările ulterioare, reglementează creșterea, nutriția, ameliorarea, reproducția și protecția animalelor. Prin acest proiect se urmărește instituirea unui nou cadru juridic unitar în domeniul zootehniei, care să asigure continuitatea desfășurării activității de creștere și ameliorare a animalelor la un nivel superior, sporirea valorii de ameliorare, conservarea, diversificarea și protecția raselor de animale.

24 decembrie 2018 Sărbătoarea nașterii lui Hristos

31 decembrie 2018 La mulți ani, 2019!

Declarații politice

1. Declaraţie politică despre creşterea economică, a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai din România;
2. Declaraţie politică “Noua Uniune Europeană. Faimoasa Europă cu mai multe viteze”;
3. Declaraţie politică cu titlul “Opoziţia, PNL, vrea să convingă cu orice preţ că acţiunile sale sunt dătătoare de speranţă pentru România sau, mai degrabă, pentru preşedintele Iohannis, care are nevoie de un partid care să-l susţină pentru un nou mandat”;
4. Declaraţie politică cu titlul “Reabilitarea şi modernizarea DN 15 din judeţul Neamţ, care leagă Bicazul de Poiana Teiului, între necesitate şi oportunitate”;
5. Declaraţie politică cu titlul “Garanţii pentru tineri privind dezvoltarea personală şi profesională şi oprirea exodului acestora prin implementarea Programului «Investeşte în tine» – împrumuturi fără dobândă garantate de stat”;
6. Declaraţie politică despre lipsa unei educaţii sexuale adecvate în şcolile din România;
7. Declaraţie politică privind “Necesitatea stimulării angajării tinerilor, absolvenţilor şi şomerilor din România”;
8. Declaraţie politică având ca temă “Convergenţa digitală – deziderat major ale «Societăţii Informaţionale privind dezvoltarea sectorului IT&C din România”;
9. Declaraţie politică având ca titlu “«Start-Up Nation România», Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii, aduce în prim plan rolul şi importanţa acestora în cadrul economiei româneşti”;
10. Declarație politică despre aderarea României la zona euro;
11. Declaraţie politică cu titlul “Realizările PSD-ALDE în ceea ce priveşte educaţia, unul dintre cele mai importante domenii la nivel naţional, pun accent pe studenţi”;
12. Declaraţie politică “România şi preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”.

Propuneri legislative inițiate
În acești primi doi ani de mandat am lucrat alături de colegii mei din Partidul Social Democrat pentru dezvoltarea României, pentru creșterea bunăstării și pentru a aduce mai mulți români în clasa de mijloc, depunând 81 de propuneri legislative, din care 24 promulgate legi.

1. PL-x nr. 586/2017 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară (Legea 336/2018);
2. PL-x nr. 573/2017 – Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare (Legea 200/2018);
3. Pl-x nr. 507/2017 – Propunere legislativă pentru completarea art.III din Legea nr.269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare (Legea 35/2018);
4. PL-x nr. 471/2017 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie (Legea 195/2018);
5. PL-x nr. 470/2017 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol (Legea 227/2018);
6. Pl-x nr. 428/2017 – Propunere legislativă privind transmiterea unui bun imobil – teren din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României ” din municipiul Timişoara în domeniul privat al statului şi în proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României ” din municipiul Timişoara, judeţul Timiş (Legea 132/2018);
7. PL-x nr. 373/2017 – Proiect de Lege pentru completarea anexei nr.1 la Legea pomiculturii nr.348/2003 (Legea 25/2018);
8. Pl-x nr. 316/2017 – Propunere legislativă pentru modificarea art.9 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor (Legea 31/2018);
9. PL-x nr. 315/2017 – Proiect de Lege pentru completarea art.8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice (Legea 262/2017);
10. PL-x nr. 314/2017 – Proiect de Lege pentru modificarea art.5 alin.(7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 (Legea 44/2018);
11. PL-x nr. 313/2017 – Proiect de Lege privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti, judeţul Vrancea, în domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, judeţul Ilfov (Legea 43/2018);
12. PL-x nr. 230/2017 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 Codul silvic, precum şi pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora (Legea 175/2017);
13. PL-x nr. 209/2017 – Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea 153/2017);
14. PL-x nr. 203/2018 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.374/2006 privind suspendarea serviciului public cu specific silvic pentru proprietarii terenurilor forestiere pentru care au fost emise documentele prevăzute la art.III alin.(1) din Legea nr.169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 (Legea 252/2018);
15. PL-x nr. 187/2017 – Proiect de Lege privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti (Legea 168/2017);
16. Pl-x nr. 150/2017 – Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 educaţiei naţionale (Legea 211/2017);
17. PL-x nr. 147/2018 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană (Legea 333/2018);
18. PL-x nr. 146/2018 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional (Legea 325/2018);
19. PL-x nr. 134/2018 – Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană (Legea 334/2018);
20. PL-x nr. 107/2018 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane (Legea 332/2018);
21. PL-x nr. 106/2018 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană (Legea 331/2018);
22. PL-x nr. 105/2018 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană (Legea 330/2018);
23. PL-x nr. 80/2018 – Proiect de Lege privind Legea muntelui (Legea 197/2018);
24. PL-x nr. 79/2018 – Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană (Legea 296/2018).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.