DESPRE INFECȚIILE ASOCIATE ACTULUI MEDICAL
După tragedia de la ”Colectiv”, sistemul medical românesc este din ce în ce mai preocupat de depistarea cu responsabilitate a infecțiilor asociate actului medical, de prevenirea și tratarea lor. În primele 9 luni ale anului 2017, la Spitalul din Roman au fost descoperite și raportate Direcției de Sănătate Publică un număr de 60 infecții intraspitalicești, repartizate astfel: în trimestrul I, un număr de 13 infecții, în trimestrul al II-lea, 10 cazuri și în trimestrul al treilea, diferența.
Există infecții care sunt evitabile, dar și o serie de infecții inevitabile, la pacienții imuno-compromiși. În Spital sunt depistate astfel de infecții și apoi se iau toate măsurile pentru a fi tratate. Raportarea acestora se face la DSP, săptămînal, marțea. Comparativ cu restul spitalelor din județul Neamț, SMUR are sub 1% infecții intraspitalicești, cele mai multe fiind depistate în secțiile Chirurgie, ATI, Medicală.
Medicul epidemiolog al SMUR, dr. Lidia Melinte a participat recent la o consfătuire cu medicii epidemiologi din Moldova, unde s-a lucrat pe ateliere de lucru și unde au fost însușite o serie de cunoștințe, menite să ducă la o mai bună depistare și stăpânire a managementului acestui tip de infecții. Participanții au primit și un Ghid al infecțiilor asociate actului medical. Dr. Lidia Melinte susține că la Spitalul din Roman sunt folosite doar substanțe biocide avizate de Ministerul Sănătății, în baza ultimului ordin elaborat pe acest subiect. La Roman a existat avantajul faptului că după scandalul ”Hexifarma”, medicii s-au reorganizat rapid și eficient, de așa natură încît scoaterea din uz a substanțelor biocide ale firmei amintite să nu lase descoperit Spitalul la acest capitol.