Dosar penal pentru dare de mită în cazul unui bărbat din Blăgești care a condus fără permis

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Bacău au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată, sub măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, respectiv până în data de 05.09.2020inclusiv, a unui inculpat, persoană fără calitate specială (tatăl unui conducător auto depistat conducând în trafic un autovehicul fără a deţine permis de conducere), pentru săvârşirea infracțiunii de  dare de mită.

În fapt, la data de 6 iulie 2020, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Bacău – Postul de Poliţie Blăgeşti au depistat în trafic un cetățean care conducea un autovehicul fără a deține permis de conducere. După constatarea  faptei și întocmirea dosarului penal, cei doi polițiști au fost abordați în curtea postului de poliție de către tatăl și unul dintre frații șoferului surprins în trafic, cu promisiunea ca, a doua zi, să le remită o sumă de bani neprecizată, pentru a nu întocmi formalitățile legale.

Polițiștii au refuzat categoric oferta și au sesizat fapta la Call center-ul anticorupție 0800.806.806 al D.G.A., iar în urma denunțurilor depuse a fost organizată echipa operativă,  care  la data de 7 iulie a.c., a realizat, împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, prinderea în flagrant a mituitorului în timp ce oferea suma de 1.000 de lei polițiștilor, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu întocmi dosar penal conducătorului auto depistat în trafic fără permis. Persoana prinsă în flagrant a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, unde a fost  audiată şi pusă în mişcare acţiunea penală, faţă de inculpat luându-se măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Precizăm că, atât conducătorul auto depistat, cât şi tatăl acestuia (mituitorul), erau cunoscuţi cu antecedente penale, mituitorul săvârşind fapta în termenul de încercare al suspendării sub supraveghere a pedepsei de 6 luni închisoare, dispusă printr-o sentinţa penală a Judecătoriei Buhuşi, definitivă la data de 14.03.2019, pentru comiterea anterioară a unei infracţiuni de ultraj, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a) C. pen. (infracţiune intenţională).

În cauză, procurorul de caz a solicitat instanţei dispunerea măsurii arestării preventive, însă față de inculpat s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.