Urmare a solicitării Poliției comunale din Văleni, adresată conducerii Primăriei Roman, societatea ”LocatoServ” Roman a procedat la capturarea pitbullului care a mușcat, săptămîna trecută, un copil. Animalul a fost adus în padocul ”LocatoServ” unde, în conformitate cu legea, va fi îngrijit și supravegheat timp de două săptămîni, timp în care vor fi respectați pașii prevăzuți de actele normative în vigoare.

Poliția din Văleni  a discutat cu doamna viceprimar, Roxana Iorga, care ne-a contactat și a dat dispoziție să ne ocupăm și să rezolvăm problema cu acest cîine. Am dat dispoziție și salariații noștri s-au deplasat la Moreni, la proprietarul pitbullului, l-au tranchilizat, l-au capturat și l-au adus la adăpostul de la Roman.

Noi vom respecta legea și vom ține animalul în padocurile noastre, timp de două săptămâni.Dacă în acest timp animalul nu va fi revendicat de stăpîni, vom proceda la ceea ce prevede legea, adică la eutanasierea sa. Din cîte am înțeles de la polițiștii din Văleni, chiar proprietarii cîinelui s-au plîns că, în ultima vreme, probabil din cauza căldurii, nu se mai puteau nici ei apropia de pitbull, pentru că devenise foarte agresiv

inginer Constantin Damaschin

directorul Societății ”LocatoServ” Roman

Reamintim faptul că miercuri, 28 iunie, la ora prînzului, o fetiță din Moreni a fost atacată din unul din cei doi pitbulli ai familiei, care i-a provocat răni la cap. Fetita este unul dintre cei trei copii minori ai familiei deținătoare a cîinilor agresivi.

Dealtfel cei trei copii, cu vîrste între 4 și 11 ani, rămăseseră acasă, nesupravegheați de vreun adult. La rugămintea primarului comunei Văleni, Gheorghe Murariu, mai mulți muncitori ai societății ”Drupo”, care efectuau lucrări de asfaltare a șoselei, în zonă, au intervenit cu lopețile cu care lucrau, pentru a scoate copilul din colții animalului.

Ulterior fetița a fost transportată la Spitalul Municipal de Urgență Roman, unde a fost consultată de medicul de gardă de la CPU și de medicul de chirurgie infantilă, care i-au toaletat fetiței rănile, i-au admnistrat vaccinul antitetanos și au transportat-o spre supraveghere, în Secția de boli infecțioase, unde i-a fost aplicată și schema de tratament  antirabic.

În conformitate cu OUG 55 din 2012, privind deținerea cîinilor periculoși, din care face parte și pitbullul, stăpînii acestora ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, dacă se va constata că nu au luat măsurile legale de prevenire a atacului, în cazul în care mușcăturile animalului s-au soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane. Ordonanța de urgență amintită a fost republicată în Monitorul Oficial nr.146 din 27 februarie 2014, act normativ care prevede, printre altele, și regulile de deținere și îngrijire a cîinilor periculoși.