Dental Alliance
December 4, 2022

Fabrica de permise din Suceava. Zeci de persoane trimise în judecată, incluziv ANAGAJAȚI RAR NEAMȚ

Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

Procurorii DNA au anunțat vineri că au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpați, în sarcina cărora s-ar fi reținut comiterea unor fapte de corupție legate de omologarea și înmatricularea unor autovehicule.

Potrivit unui comunicat al DNA, în această cauză, a treia, desprinsă din „Dosarul permiselor de la Suceava”, procurorii au finalizat cercetările doar în ceea ce privește comiterea unor fapte de corupție legate de omologarea și înmatriculările auto.

Anterior, în celelalte două cauze, care vizau fraudarea probei teoretice și asigurarea protecției în cazul unor activități de corupție derulate în contextul de mai sus, au fost trimise în judecată un număr de 35 de persoane.

Procurorii precizează că se fac în continuare cercetări pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului de conducere.

 

Fabrica de permise din Suceava. Zeci de persoane trimise în judecată: faptele

 

În dosarul care privește omologarea și înmatricularea unor autovehicule, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, Finiș Florin, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava, pentru trei infracțiuni de luare de mită, Bivol Ion Bogdan, la data faptelor agent de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată și Afloarei Alexandru-Iulian , la data faptelor agent de poliție în cadrul IPJ Suceava – Poliția mun. Suceava, Biroul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

De asemenea, au fost trimise în judecată 9 persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de: trafic de influență și dare de mită, săvârșite sub diferite forme de participație penală.

Totodată, în stare de libertate, au mai fost trimiși în judecată mai mulți funcționari în cadrul RAR Suceava și Neamț, și alte 9 persoane fizice.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2018 – 2020, inculpatul Finiș Florin Valy ar fi primit direct sau prin intermediari (printre care și cei doi agenți de poliție trimiși în judecată), de la mai multe persoane (mare parte din ele cercetate în prezenta cauză), diferite sume de bani (cuprinse între 100 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea și rezolvarea cu celeritate a cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

Fabrica de permise din Suceava. Zeci de persoane trimise în judecată: sume

În total, inculpatul ar fi primit pentru „serviciile” sale sumele de 746 lei și 3.400 euro.

În perioada 2018-2019, cei șase funcționari din cadrul RAR Suceava și Neamț, ar fi primit de la mai multe persoane, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 100 lei și 250 lei în vederea omologării unor autovehicule cu prioritate sau care prezentau diferite neconformități tehnice, autovehicule care ulterior, ar fi fost înmatriculate și introduse în circulație.

„De menționat este faptul că, intermediarii solicitau sume de bani cu mult mai mari decât cele pe care le remiteau funcționarilor publici pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, explicând <clienților>, printre altele, că: 100 euro ajungeau la <cel ce semnează>, 100 lei erau pentru cel de la <numere> și 100 lei pentru a intra în posesia plăcuțelor de înmatriculare în aceeași zi. Unul dintre aceștia, cercetat în prezenta cauză, ar fi pretins și primit pentru <intervențiile> amintite mai sus sumele totale de 5.950 euro și 11.921 lei”, arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava. MEDIAFAX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.