PSD Roman

September 25, 2020

Fost polițist târgnemțean arestat pentru constituirea unui grup infracțional și spălare de bani

Apar noi detalii în cazul arestărilor pe care vi le-am prezentat dimineață. Persoanele implicate sunt fostul polițist Desmedratu Neculai și, pe lângă el, Sinel Cosmin Ardeleanu, complice al acestuia, arestat în aceași zi. Motivele arestărilor sunt destul de multe și poate nu tratate destul de serios, din punct de vedere legal: constituirea unui grup infracțional, evaziune, înșelăciune în formă continuată, complicitate la delapidare și spălare de bani.

Alte patru persoane au fost puse sub control judiciar, în același dosar, la începutul lunii.

Conform Curții de Apel Bacău, ”(Se) dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

– DESMERDATU NECULAI, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional […], înșelăciune în formă continuată […], complicitate la delapidare […] si spălare de bani

şi

– ARDELEANU SINEL COSMIN, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional […] înșelăciune în formă continuată […], complicitate la delapidare […] si spălare de bani

fiecare pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii in executare a mandatului de arestare preventivă. Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă faţă de inculpaţii DESMERDATU NECULAI şi ARDELEANU SINEL COSMIN. […] Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 7.07.2020, ora 14.30.”

În fapt, la data de 01.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați și măsura controlului judiciar față de alte patru persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Din cercetări, a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării.

Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.

La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.

PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.