GARDA DE MEDIU RECUNOAȘTE POLUAREA PARȚIALĂ A MOLDOVEI ȘI SIRETULUI
În luna iulie a acestui an, un memoriu al unui grup de pescari romașcani era trimis de Gheorghe Alexandru prefectului de Neamț, Vasile Panait, spre cercetare și soluționare. Demnitarul a înaintat documentul primit de la pescari, către conducerea Gărzii de Mediu Neamț, care a verificat în teren cele sesizate, legate de poluarea râurilor Moldova și Siret de către balastierele care funcționează în zonă. Zilele acestea, conducerea Gărzii de Mediu Neamț a făcut cunoscut petiționarului rezultatele cercetării, recunoscând că o parte din cele semnalate de pescari se confirmă și declarând că acțiunile de control și prevenție a fenomenelor de poluare vor continua, în această toamnă.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, inginerul Iftimie Petrariu, a declarat că, o parte din cele sesizate de pescarii romașcani, se confirmă și că există ape tulburi, în special la confluența celor două râuri: Moldova și Siret. Tulburarea apelor ar fi rezultatul nefast al unor lucrări de amenajare și întărire a malurilor celor două ape. În amonte de confluența celor două râuri, respectv pe Moldova, apa este poluată de către o balastieră, care nu a curățat în mod frecvent bazinele de decantare a apei. Garda de Mediu a impus operatorului economic să facă această operație, bisăptămânal, pentru evitarea colmatării Moldovei, în această zonă.
Controalele se vor relua pe tot parcursul lunii septembrie, în baza unui Ordin al Comisariatului General al Gărzii de Mediu, la sfârșitul lunii septembrie încheindu-se și perioada de prohibiție la pescuit, atunci putându-se face mai multe operații de verificare a purității apelor și a modului de comportament al populației piscicole din zonă.
Pescarii petiționari se arată, însă, nemulțumiți de rezultatele controlului realizat de reprezentanții Gărzii de Mediu Neamț, apreciind că, din punctul lor de vedere, controalele s-ar fi făcut superficial. Aceștia aduc ca argument în favoarea afirmațiilor lor faptul că dovada poluării este dată de formarea în zona celor două râuri a unei veritabile delte, cu stuf și papură, formațiune care apare doar în zona râurilor foarte poluate.
Grupul de pescari romașcani este decis să continuie seria protestelor și să ceară sprijinul deputatului Laurențiu Leoreanu, pentru a continua demersurile la nivel central, până la înlăturarea surselor de poluare care conduc la împuținarea populației piscicole din zonă.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftimie Petraru, susține însă că, în condițiile actuale în opinia sa, nu există pericolul extincției populației piscicole din zonă, pentru că exploatările de agregate minerale din ariile protejate ale râurilor Moldova și Siret se fac în regim de îndiguire, ceea ce nu afectează cursul celor două ape și nu pun în pericol habitatul natural în care trăiesc peștii.
Pescarii au sesizat prefectului, Vasile Panait, faptul că anul acesta populațai piscicolă din zonă (în special scobaiul și cleanul) a avut întârzieri în depunerea icrelor, de o lună, o lună și jumătate, din cauza colmatării râurilor de către balastierele din zonă, pescarii suspectând că ar exista și societăți de exploatare a mineralelor neautorizate. Acest lucru este dezmințit categoric de conducerea Gărzii de Mediu Neamț.