Dental Alliance
March 5, 2024

George Lazăr: ”Lansăm proiectul care va pune Neamțul pe harta turismului cultural din Europa!”

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

„La Plăieși” este un proiect inovator, unic în Europa, menit să deschidă ușile lumii medievale moldovenești, printr-un parc tematic de cercetare și aventură, care va simula, cu autenticitate, viața medievală, cu toate aspectele sale caracteristice. Inițiativa vine din partea primarului comunei Timișești, domnul Vasile Marculet și a domnului profesor universitar, Constantin Dram alături de care îmi doresc să valorificăm o zonă cu foarte mult potențial a județului nostru.
Am început deja demersurile legale și administrative pentru a obține terenurile necesare, dar și pentru a identifica surse de finanțare pentru acest proiect de anvergură.
Împreună cu domnul primar Mărculeț și cu domnul prof. univ. Dram, am avut o întâlnire la Guvernul României cu șeful cancelariei prim-ministrului, domnul Abrudean Mircea, căruia îi mulțumim pentru interesul și deschiderea pe care le-a arătat față de această inițiativă. Ulterior, am purtat o discuție asupra acestui proiect cu ministrul Antreprenoriatului și Turismului, domnul Constantin-Daniel Cadariu, precum și cu reprezentanții ministerului. Deschis în fața acestei propuneri s-a arătat și președintele Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism, domnul senator Eugen Țapu-Nazare, cu care am dezbătut detaliile tehnice ale proiectului, la Senat.
Prima componentă majoră a proiectului propune un mod complex de abordare a turismului cultural, sub forma unui sat medieval, cu locuințe tip bordei, casă moldovenească tradițională și case lacustre, cu trimiteri și spre case din zone istorice românești, cu biserica tradițională şi toate meșteșugurile de atunci. Turiștii vor putea locui aici câteva zile, trăind efectiv (îmbrăcăminte, activități, alimentație) după rigorile vieții de altă dată.
A două axă se va desfășura în prelungirea satului medieval și va fi un uriaș parc tematic medieval destinat publicului larg, care va putea participa la jocuri tematice, elemente de ocultism, scene de vânătoare, lupte, război, oferite prin programe speciale (figurație sau asistență tehnologică), să meargă la hanuri și să participe la evenimente specifice perioadei medievale, accentul fiind pus pe tradițiile locale ale vremii.
A treia axă vizează cercetarea științifică, în acest sens colaborând mari universități ale lumii, care vor găsi aici un campus destinat masteranzilor și doctoranzilor interesați de medievistică, care vor putea descoperi și înțelege corect ce reprezintă estul european. Din punct de vedere turistic, suntem binecuvântați cu resurse naturale, precum și istorice cu adevărat deosebite. Zona Neamțului oferă un orizont natural cu peisaje montane spectaculoase, cu un potențial care trebuie intens valorificat și care merită să devină atât un refugiu pentru cei însetați de frumos, cât și o sursă îndestulătoare de cunoaștere, divertisment și conexiune cu trecutul.
Avem nevoie de acest deosebit parc, care să încununeze bogățiile Neamțului și să stimuleze turismul nu numai la nivel local, cât și la nivel național și voi susține, prin demersuri active, acest proiect de o importantă valoare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.