Grădinițele cu program prelungit nr. 1 și nr. 5 din Roman vor fi reabilitate prin AFM!
Proiectele privind reabilitarea celor două grădinițe, depuse la Agenția Fondului de Mediu (AFM), în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, au fost aprobate pentru finanțare. Acestea, se alătură celorlalte două proiecte recent semnate prin PNRR – Grădinița „Muguri de lumină” și Grădinița Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”.
Grădinița cu program prelungit nr. 1 din strada Ion Creangă, structură arondată Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, va fi complet reabilitată urmărind crearea condițiilor adecvate și moderne pentru ceea ce înseamnă educația timpurie a copiilor noștri. Valoarea totală a investiției este de 7.689.569 lei, din care 2.173.671 lei reprezintă cheltuielile neeligibile asigurate de către Primăria Municipiului Roman, la care se adaugă și 10% din valoarea eligibilă.
Pentru Grădinița cu program prelungit nr. 5 din strada Ecaterina Teodoriu, structură arondată Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, valoarea totală a proiectului este de 7.779.494 lei, din care 2.151.067 lei reprezintă cheltuielile neeligibile asigurate de către Primăria Municipiului Roman, la care se adaugă și 10,54% din valoarea eligibilă.
Obiectivele de natură tehnică, în cazul ambelor investiții, urmăresc:
Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre și uși, planșeu peste ultimul nivel), a șarpantelor și învelitorilor, precum și a altor elemente de anvelopă care închid spațiul climatizat al clădirii;
Introducerea, reabilitarea și modernizarea, după caz, a instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde de consum, a sistemelor de ventilare și climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente.
Achiziționarea sistemelor pentru gestionarea și monitorizarea energiei termice;
Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;
Optimizarea calității aerului interior prin ventilație mecanică cu unități individuale sau centralizată, după caz, cu recuperare de energie termică pentru asigurarea de aer proaspăt și a nivelului de umiditate, necesar copiilor în spațiile în care aceștia își desfășoară activitatea.
Urmează semnarea contractelor de finanțare și ulterior începerea procedurilor pentru implementare, durata totală de realizare fiind de 24 de luni.
Educația rămâne o prioritate pentru mine și voi întreprinde toate demersurile pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții de studiu, spații moderne, deschise și primitoare!