Dental Alliance
April 19, 2024

INCREDIBIL! 50 DE CAZURI NOI DE HIV-SIDA ÎN NEAMȚ

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Conform unui comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Neamț (DSP) remis la solicitarea redactorilor Roman24 primim ceea ce s-ar putea cheama o ”bombă” de presă. Din documentul amintit aflăm că, în ultimii 3 ani, s-au înregistrat 50 de cazuri noi de îmbolnăviri cu ”Sindromul imunodeficienței dobândite” sau SIDA, numită de unii specialiști drept ”boala secolului”.

În 2014, în județul Neamț au fost ”inventariate” de către DSP 15 cazuri noi de SIDA, ca în 2015 numărul cazurilor să crească la 19 și în 2016 să se înregistreze alte 16 cazuri.

Explicația acestei evoluții nedorite, a celei mai cumplite boli, vine din partea conducerii DSP Neamț.

”În ultima perioadă a crescut numărul acestora ca urmare a creșterii numărului de consumatori de droguri și a sexului neprotejat”, se precizează în comunicatul de presă al DSP, semnat de medicii Dan Morenciu, director executiv, Daniela Florina Marcoci, director executiv adjunct și Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

Conform literaturii de specialitate, virusul HIV-SIDA distruge sistemul imunitar, iar din această cauză persoanele infestate sunt predispuse la infecții ocazionale și complicații severe. Conform studiilor realizate, pe măsură ce sistemul imunitar începe să slăbească, globulele albe devin incapabile să opună rezistență împotriva bolilor și nu mai au puterea  să opună rezistență împotriva bolilor.

Organismul nu se mai luptă cu germenii, care rămân în organism și se înmulțesc. Infecția cu virusul  HIV este extrem de problematică, deoarece principalele manifestări ale bolii nu se simt imediat și sunt asemănătoare cu cele ale unei banale gripe: febră, dureri de cap, erupții pe piele, guturai abundent și dureri de cap frecvente.

Aceste simptome dispar după câteva săptămâni chiar dacă virusul este prezent în organism dar inactiv. El se transmite și prin contact sexual și se poate depista doar prin analize de sânge și de lichid cefalorahidian. După anumite perioade de timp virusul se reactivează și începe să se multiplice din nou, fiind semnalat prin apariția de afte bucale  la nivelul limbii și leucoplazie, respectiv acele bube albe care apar pe limbă. După câteva săptămâni sau luni, organismul este copleșit de complexitatea afecțiunilor iar pacientul intră în ultimele faze ale bolii, când, din păcate, apare și decesul. Din nefericire, în acest moment nu se cunoaște un tratament curativ împotriva virusului HIV și nici o soluție de imunizare care să împiedice evoluția și răspândirea virusului în organism.

Conform datelor statistice 7.000 de persoane se infectează, zilnic, în lume, iar Institutul Național de Boli Infecțioase, prof. dr.”Matei Balș” București, în intervalul 1985-2017 în Romînia a înregistrat 21.702 cazuri de HIV/SIDA și numai în 2106, în țara noastră, au fost confirmate 72 de decese cauzate de această maladie cumplită.