Dental Alliance

July 23, 2024

IPJ Neamț: Acțiuni cu efective mărite în Săbăoani și Ștefan cel Mare

0
YRY Residence

Go Padel Roman

La data de 19 iulie a.c., în intervalul orar 16:00-22:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare, cei ai Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru prevenirea şi combaterea unor situaţii de risc, în vederea menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza secției de poliție. În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale, 24 dintre acestea la O.U.G. 195/2002 și 4 la Legea 61/1991.

Totodată, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Neamț și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități de informare,  pentru aducerea la cunoștința cetățenilor depre înăsprirea modului în care sunt aplicate pedepsele în cazul accidentelor mortale, provocate de șoferii aflați sub influența alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis. Astfel, polițiștii au transmis informații, șoferilor aflați în trafic pe raza Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare, despre ,,Legea Anastasia”, care prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau stupefiantelor și care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, nu vor mai fi condamnați cu suspendare.

Reamintim că, la data de 10 iulie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023, (cunoscută informal sub denumirea de Legea Anastasia, intitulată astfel în memoria unei fetițe accidentată mortal de către un șofer care nu deținea permis de conducere auto). Această lege, aduce modificări, printre altele, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, și introduce un nou aliniat: ,,3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Consumul de alcool/substanţe psihoactive este interzis conducătorilor auto, și crește probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacție, capacității de coordonare a mișcărilor, felului în care se orientează în spațiu sau modului în care apreciază distanța sau viteza. Conform reglementărilor Codului Rutier, toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.