Dental Alliance
April 19, 2024

Jaloane importante atinse pe drumul transformării digitale

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Dosarul cu șină, simbolul birocrației excesive este inlăturat din relația stat-cetațeni.
Legea nr. 9/2023 sau Legea dosarului cu șină a intrat în vigoare și are o perioadă de 30 de zile de tranziție. Instituțiile publice de la nivel central și local au obligația de a accepta transmiterea copiei cărții de identitate prin e-mail sau ca documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele să fie depuse cu semnătură electronică.
Spunem adio copiei legalizate, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent și copiei în format fizic pe hârtie după documente, fiind acceptată transmiterea online. Dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice vor asigura, în mod gratuit, foto-copierea. Asigurarea unor metode alternative de plată, plata cu cardul sau alte sisteme digitale, de către instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate devine și ea obligatorie.
177 milioane de euro pentru reformarea serviciilor publice oferite cetățenilor
Contractul de finanțare pentru migrarea datelor în Cloud-ul Guvernamental a fost semnat. Migrarea a cel puțin 30 de aplicații/sisteme informatice în tehnologii de Cloud va aduce beneficii atât instituțiilor statului, cât și cetățenilor și mediului de afaceri.
Pentru cetățeni înseamnă timp redus în interacțiunea cu statul. Înseamnă și o mai bună securitate cibernetică a datelor acestora, structurarea acestora, astfel încât ele sa nu mai fie duplicate. Cu alte cuvinte dacă o instituție deține anumite date le poate partaja atunci când este nevoie și cu alte instituții fără a mai pune cetățenii pe drumuri. Pentru stat înseamnă optimizarea costurilor în ceea ce privește dezvoltarea și mentenanța sistemelor IT și simplificarea fluxurilor de lucru.
100 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor.
A fost lansat ghidul de finanțare pentru introducerea sistemelor digitale în 200 de spitale la nivel național. Solicitările de proiecte pot fi depuse pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro, până cel târziu 4 august 2023, iar în urma implementării lor interacțiunea dintre pacient și sistemul medical va fi optimizată și simplificată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.